Kritiek vanuit Europese Commissie op mestplannen Wiersma
De Europese Commissie heeft landbouwminister Femke Wiersma op de vingers getikt. Volgens de Commissie zijn de maatregelen die Wiersma wil invoeren om de stikstofuitstoot onder boeren te verlagen onvoldoende om de 'stikstofcrisis' op te lossen. Vooral het feit dat Nederlandse boeren meer mest produceren dan ze mogen uitrijden is problematisch, aldus de brief van de Europese Commissie.
Wat gaat Wiersma doen in reactie op de brief van de Europese Commissie
Minister Wiersma heeft eerder aangegeven afspraken te willen maken in de Europese politiek om Nederlandse boeren meer ruimte te geven om mest uit te rijden over hun akkers en weilanden. Nederlandse boeren produceren momenteel meer mest dan ze mogen uitrijden, wat leidt tot overtollige mest. De Europese Commissie heeft echter laten weten dat nieuwe afspraken hierover te voorbarig zijn.
Volgens de Europese Commissie is de hoge veedichtheid in Nederland, de hoogste in de Europese Unie, schadelijk voor de natuur, gezondheid en waterkwaliteit. Daarom zet de Commissie in op strengere maatregelen om de stikstofcrisis aan te pakken. Dit veroorzaakt grote zorgen bij boeren, die vrezen voor een gedwongen of vrijwillige krimp van de veestapel. Wiersma heeft benadrukt dat gedwongen uitkoop van boeren voor haar geen optie is.
De gesprekken die Wiersma in Brussel heeft gevoerd, hebben niet de zorgen weggenomen die in de brief van de Europese Commissie worden benoemd. Met name de versoepeling van regels in bufferzones, gebieden waar mest uitrijden verboden is, stuit op kritiek. Wiersma heeft deze zones verkleind en de periode waarin boeren mest mogen uitrijden verlengd.
De enige maatregel waar de Europese Commissie positief op reageert, is de aangekondigde uitkoopregeling. Met deze regeling kunnen boeren die vrijwillig stoppen worden uitgekocht. Hoe Wiersma verder zal reageren op de eisen van de Europese Commissie is nog onduidelijk, maar de brief onderstreept de spanning tussen het Nederlandse beleid en de Europese richtlijnen.