Daling asielinstroom: resultaat van harde aanpak?
Het aantal mensen dat asiel aanvraagt in Nederland is afgelopen week opnieuw gedaald. Volgens cijfers van het ministerie van Asiel en Migratie werden afgerond 800 aanvragen geregistreerd. Dit aantal ligt in lijn met de instroom van de afgelopen maanden, maar is aanzienlijk lager dan in dezelfde periode in voorgaande jaren.
In dezelfde week vorig jaar werden er nog 1300 asielaanvragen ingediend. Een jaar eerder lag dat aantal rond de 1000. Over de afgelopen 27 weken is de instroom in 23 weken lager geweest dan precies een jaar eerder.
De dalende trend is al langer zichtbaar. Sinds begin 2024 zijn er volgens de officiële cijfers ongeveer 42.000 asielaanvragen gedaan. Ter vergelijking: in 2022 en 2023 stond de teller na elf maanden op ongeveer 46.000 aanvragen.
Het aantal geregistreerde aanvragen omvat verschillende groepen. Het gaat niet alleen om nieuwe asielzoekers, maar ook om nareizigers. Dat zijn familieleden die naar Nederland mogen komen om zich aan te sluiten bij een familielid dat hier asiel heeft gekregen. Daarnaast worden ook herhaalde aanvragen meegenomen in de cijfers. Uit welke landen de asielzoekers afkomstig zijn, wordt niet in de cijfers gespecificeerd.
Wilders kondigt nieuwe beleidsplannen aan
Geert Wilders had eind oktober in een video aangekondigd dat Nederland een ongekend streng asielbeleid zal invoeren. De PVV-leider spreekt van "historische maatregelen" die nodig zijn om de asielcrisis aan te pakken. Samen met de coalitiepartners heeft de PVV wekenlang onderhandeld om deze plannen te realiseren.
Wilders benadrukt dat de nieuwe maatregelen cruciaal zijn om Nederland te beschermen tegen de stroom asielzoekers. "Vanaf eind november beginnen we met grenscontroles," kondigde Wilders aan. Dit houdt in dat vreemdelingen die geen toegang hebben tot Nederland of elders al asiel hebben aangevraagd, direct worden teruggestuurd naar buurlanden zoals Duitsland en België. Volgens de PVV-leider gaat Nederland streng optreden tegen illegale asielzoekers, met meer cellen om uitgeprocedeerde vreemdelingen snel het land uit te zetten.
Een van de meest opvallende maatregelen is de afschaffing van de wettelijke taakstelling voor gemeenten om statushouders te huisvesten. De verplichting voor gemeenten om statushouders voorrang te geven op huurwoningen verdwijnt volledig. "Dit is een belangrijke stap om de Nederlandse bevolking weer voorop te stellen," aldus Wilders.
Daarnaast worden verblijfsvergunningen niet meer permanent verstrekt. In plaats daarvan krijgen asielzoekers een tijdelijke vergunning van drie jaar. "Gezinshereniging wordt ook aan banden gelegd," zegt Wilders, specifiek verwijzend naar het verbod op hereniging met meerderjarige kinderen en ongehuwde partners. Deze maatregel zal vooral impact hebben op Syrische asielzoekers, de grootste groep in Nederland. Syriërs uit veilige delen van hun land verliezen hun verblijfsvergunning zodra dit juridisch mogelijk is.
Wilders benadrukt dat snelheid cruciaal is bij de uitvoering van het nieuwe asielbeleid. "Als het niet lukt via een noodwet, dan gebruiken we een spoedwet," stelt hij vastberaden. "Het enige dat telt, is dat deze maatregelen snel worden ingevoerd."
De PVV-leider sluit de video af met lof voor minister van Asiel en Migratie, Marjolijn Faber, die volgens hem een essentiële rol speelt in het doorvoeren van deze plannen. "Nederland staat op één," eindigt Wilders, verwijzend naar de belofte die zijn partij tijdens de verkiezingen heeft gedaan.