Emigreren? Dat kost je straks duizenden euro's aan belasting
De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen die de invoering van een emigratiebelasting mogelijk maakt. De motie, ingediend door Laurens Dassen (Volt) en Pieter Grinwis (ChristenUnie), richt zich op het belasten van het inkomen van Nederlanders die vertrekken uit Nederland.
De nieuwe belastingregeling houdt in dat emigrerende Nederlanders nog vijf jaar na hun vertrek inkomen kunnen worden belast. Dit kan door middel van een zogenaamde inwonerschapsfictie, wat betekent dat emigranten belastingplichtig blijven in Nederland ondanks hun vertrek naar het buitenland.
De motie werd gesteund door een meerderheid van de Tweede Kamer, waaronder partijen als BBB en NSC, naast de ChristenUnie en Volt. Tegenstanders van de motie, zoals JA21, FVD, VVD, PVV en Denk, stemden tegen het voorstel. Voormalig Kamerlid Wybren van Haga noemde de belasting "verbijsterend" en hekelde de steun van partijen zoals BBB en NSC voor wat hij "een idiote belasting" noemt.
Van Haga, die eerder al voorspelde dat deze emigratiebelasting zou worden ingevoerd, uitte scherpe kritiek op de plannen. "In plaats van succesvolle mensen te straffen met een emigratiebelasting, moet je het belastingklimaat in Nederland verbeteren," aldus Van Haga. Hij bestempelde de belastingmaatregel als een diep-socialistische ingreep en beschuldigde de overheid ervan een verkeerde koers te varen.
Stuitend om te zien hoeveel partijen in deze diep-socialistische terreur meegaan.
— Wybren van Haga (@WybrenvanHaga) October 12, 2024
Als succesvolle mensen Nederland ontvluchten dan moet je geen #emigratiebelasting invoeren, maar het belastingklimaat in Nederland verbeteren.#BelangVanNederland #BVNL pic.twitter.com/pmeWA80Hui