Auto van AfD'er verwoest door brand: extreemlinks motief?
In de vroege uren van maandag is in het Noord-Duitse Neustadt een auto van een lid van de Junge Alternative (JA), de jongerenorganisatie van de AfD, in vlammen opgegaan. De politie sluit brandstichting niet uit en de Staatsschutz onderzoekt de zaak. Er is een vermoeden van links-extremistisch geweld.
Rond 1.40 uur werd de brand ontdekt door omstanders die direct alarm sloegen. Toen de politie en brandweer arriveerden, stond het voertuig al volledig in brand. Hoewel de brandweer erin slaagde het vuur te doven, wordt de schade geschat op zo’n 20.000 euro. Een woordvoerder van de politie verklaart dat zowel een technisch defect als opzettelijke brandstichting momenteel worden onderzocht. “Brandstichting kan op dit moment niet worden uitgesloten,” aldus de woordvoerder.
AfD: ‘Linksextremisme achter de aanval’
Julian Flak, vicevoorzitter van de AfD in Schleswig-Holstein, vermoedt een politiek gemotiveerde aanslag. “Deze aanval past in de reeks linksextremistische aanvallen van de afgelopen jaren in de regio Lübeck en Ostholstein,” laat hij weten aan nieuwsmedium JF. Hij levert tevens kritiek op de houding van gevestigde politieke partijen. “De toenemende geweldsspiraal tegen eigendommen en personen is een direct gevolg van de ontremde aanvallen op de AfD door gevestigde partijen. Wie linksextreem geweld blijft bagatelliseren, draagt bij aan de normalisering ervan.”
De Duitse Staatsschutz, verantwoordelijk voor de bestrijding van politiek gemotiveerde criminaliteit, is inmiddels betrokken bij het onderzoek. De vraag of de brand daadwerkelijk het gevolg is van opzettelijk handelen of een technisch defect blijft voorlopig onbeantwoord. Het onderzoek richt zich niet alleen op de oorzaak van de brand, maar ook op mogelijke motieven en daders.
De brand komt niet uit de lucht vallen in een land waar politieke spanningen steeds vaker escaleren in geweld. Volgens cijfers van eerder dit jaar is de AfD in 2023 de meest getroffen partij door fysieke aanvallen, met 86 geregistreerde incidenten. Op de tweede plaats stonden de Groenen, met 62 meldingen van geweld tegen hun leden. Deze cijfers onderstrepen de groeiende polarisatie in de Duitse politiek, waarbij vooral de uitersten van het politieke spectrum het zwaar te verduren hebben.