Corruptiezaak Huawei gaat door: medewerkers voor de rechter

Deze week zijn drie medewerkers van Huawei en een directeur van Forum Europe verschenen voor de rechtbank in Brussel. De zaak draait om mogelijke corruptie tijdens lobbyactiviteiten van het Chinese technologiebedrijf. Het Europese antifraudeagentschap OLAF weigert echter om onderzoek te doen.
Volgens de Belgische justitie werd op 1 april nog een vierde Huawei-medewerker gearresteerd. De rechtszittingen in de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling richten zich op procedurele punten van het onderzoek. Het draait om betalingen die zouden zijn gedaan om leden van het Europees Parlement te beïnvloeden.
Steunbrief rond 5G in ruil voor geld
Het onderzoek begon na invallen op 13 maart op meer dan twintig locaties in België en Portugal. De autoriteiten onderzoeken of Huawei in 2021 acht Europarlementariërs heeft omgekocht. Doel zou zijn geweest om een open brief te laten ondertekenen ter ondersteuning van Huawei's positie in het 5G-dossier.
Belgische justitie verklaarde dat op 18 maart vijf personen officieel in staat van beschuldiging werden gesteld. Met de arrestatie van de vierde Huawei-medewerker staat het totaal nu op acht verdachten.
Uit het arrestatiebevel blijkt dat er 15.000 euro werd aangeboden aan degene die de brief schreef, en 1.500 euro aan iedere medeondertekenaar. Dit gebeurde met goedkeuring van Chinese leidinggevenden, waaronder het hoofd van Huawei’s kantoor in Brussel.
Ook noemt het document twee facturen van 18.450 en 27.500 euro. Deze zouden zijn opgesteld voor zogenoemde ‘consultancydiensten’, maar zouden in werkelijkheid fictief zijn.
Reacties van betrokken partijen
Huawei verklaarde op 2 april dat het ‘deze beschuldigingen serieus neemt’ en houdt vast aan een ‘zero-tolerancebeleid ten aanzien van corruptie’.
Op 31 maart zijn twee parlementaire assistenten van de Italiaanse Europarlementariër Fulvio Martusciello gearresteerd. De een in Frankrijk, de ander in Italië. Beiden stemden in met uitlevering aan België.
De Chinese ambassade in België reageerde ook. Ze liet weten in contact te staan met de autoriteiten en eist dat Chinese bedrijven ‘zich aan de lokale wetgeving houden’.
OLAF grijpt niet in, lobbyverbod blijft gelden
Het Europese antifraudeagentschap OLAF liet op 2 april weten dat het geen onderzoek zal instellen naar de zaak, ondanks de informatie die de Belgische autoriteiten heeft aangeleverd.
Het Europees Parlement handhaaft intussen het lobbyverbod voor Huawei. Dat besluit werd op 14 maart genomen, direct na de start van het onderzoek.