Europees corruptieschandaal wordt door waakhond onder tapijt geveegd

Het Europese Bureau voor Fraudebestrijding (OLAF) wil geen onderzoek doen naar het nieuwe omkoopschandaalzaak rond Huawei, ook wel ‘Huaweigate’ genoemd. Dit ondanks het feit dat de Belgische justitie inmiddels meerdere arrestaties heeft verricht en duidelijke aanwijzingen voor corruptie heeft gevonden.
Verschillende Europarlementariërs en hun medewerkers worden verdacht van het ontvangen van smeergeld van het Chinese techbedrijf Huawei. De Belgische autoriteiten stellen dat deze betalingen plaatsvonden via valse facturen en bankrekeningen in Portugal. Onder meer voormalig parlementair assistent Valerio Ottati en de assistente van Europarlementariër Fulvio Martusciello, Lucia Simeone, zijn gearresteerd.
Volgens de Belgische aanklagers werd er bijna 15.000 euro betaald aan de vermoedelijke opsteller van een brief aan de Europese Commissie ter promotie van Huawei’s 5G-belangen. Andere ondertekenaars zouden ieder 1.500 euro hebben ontvangen.
OLAF doet niets
OLAF-baas Ville Itälä zegt dat het originele tiprapport uit 2022 ‘niet concreet genoeg’ was om een officieel onderzoek te starten. 'We krijgen meer dan 4.000 klachten per jaar', aldus Itälä. Toch is het opvallend dat OLAF niet in actie komt nu het schandaal snel groter wordt en prominente leden van de EVP en S&D in opspraak zijn.
Transparantie-organisaties reageren kritisch. Transparency International stelt dat OLAF wel degelijk van extra informatie op de hoogte was gesteld. Toch is er geen onderzoek gestart.
Kritiek op OLAF zwelt aan
Het vertrouwen in de Europese instellingen krijgt opnieuw een klap. Marine Le Pen waarschuwde eerder al dat OLAF en andere EU-instellingen selectief en politiek gemotiveerd optreden. Ook Laura Codruța Kövesi, hoofd van het Europees Openbaar Ministerie, beschuldigde OLAF recent van een gebrekkige samenwerking.
De Belgische autoriteiten zetten hun onderzoek voort, maar het zwijgen van OLAF roept bij critici vragen op over de geloofwaardigheid en onpartijdigheid van de EU. In een tijd waarin schandalen als Qatargate en Moroccogate nog vers in het geheugen liggen, lijkt OLAF opnieuw weg te kijken.