Trump kondigt importheffing van twintig procent aan voor de EU

President Donald Trump heeft nieuwe forse importheffingen aangekondigd op producten van over de hele wereld. Voor producten uit de Europese Unie zal een importheffing van twintig procent gaan gelden. In een toespraak in de tuin van het Witte Huis zei hij dat de Verenigde Staten ‘decennialang beroofd, afgezet, verkracht en geplunderd’ zijn. 'Dit is Bevrijdingsdag', verklaarde hij.
Wereldwijd wordt een minimumtarief van tien procent ingesteld, maar voor veel landen loopt dit flink op. Taiwan krijgt te maken met 32 procent, Vietnam zelfs 46 procent. Voor China geldt bovenop een eerdere 20 procent nu een extra tarief van 34 procent.
’Amerika is lang genoeg belazerd’
Trump verdedigde zijn beleid fel: 'Ze doen het ons aan, dus we gaan het terugdoen.' Hij noemt het ‘het gelijktrekken van tarieven’. Volgens hem moeten andere landen niet klagen, omdat ze al langer Amerikaanse producten belasten. 'Onze belastingbetalers zijn meer dan vijftig jaar lang belazerd, maar nu niet meer.'
De president wil met de heffingen bereiken dat bedrijven weer in de VS gaan produceren. '2 april zal herinnerd worden als de dag van de wederopstanding van de Amerikaanse industrie', aldus Trump. 'De dag dat de VS zijn lot weer in eigen handen nam en we Amerika weer rijk maakten, lekker rijk.'
Uitzonderingen en eerdere maatregelen
Voor enkele landen gelden lagere tarieven. Onder meer het Verenigd Koninkrijk, Australië, Brazilië en Turkije blijven op het minimumtarief van 10 procent. Canada en Mexico waren aanvankelijk uitgezonderd, maar ook daar worden nu alsnog tarieven van 25 procent ingevoerd.
Trump bevestigde opnieuw dat de heffing van 25 procent op buitenlandse auto’s doorgaat. Die gaat per direct in. Ook blijven de eerdere tarieven op staal en aluminium gehandhaafd.
Kritiek van economen en handelspartners
Critici zetten vraagtekens bij het nut van Trumps beleid. Zij vrezen dat de heffingen juist een recessie veroorzaken, die ook de wereldhandel kan raken.
Landen hebben al gereageerd met tegenmaatregelen. Ook de EU overweegt hogere heffingen op Amerikaanse producten.
Trump lijkt zich daar weinig van aan te trekken. 'We hebben het recht om onszelf te beschermen. En dat gaan we doen.'