Duitse ex-minister: 'Een vleugje Musk en Milei zou ons land goed doen'
Te midden van politieke onrust in Duitsland zoekt Christian Lindner, voormalig minister van Financiën, steun en inspiratie bij ondernemers. Tijdens een prijsuitreiking spreek hij over de noodzaak van disruptie en innovatie in Duitsland, waarbij hij zich vooral laat inspireren door Elon Musk en Javier Milei.
De pas ontslagen minister van Financiën, Christian Lindner, was deze week aanwezig bij de uitreiking van de Gründerszene-prijzen. Voor een publiek van ongeveer 70 startup-oprichters opende Lindner met een persoonlijke noot. De politieke crisis waarin de FDP zich bevindt, liet hij onbenoemd, maar de boodschap was duidelijk: Duitsland moet vooruitkijken.
Lindner benadrukte de rol van startups in het creëren van duurzame banen en economische groei, meldt nieuwsmedium Welt. “Waar moeten al die toekomstbestendige banen anders ontstaan, als niet in innovatieve bedrijven?” stelde hij retorisch. Hij noemde de ondersteuning van startups een “investering in de toekomst van ons land.”
“Een vleugje Milei en Musk”
Een opvallende passage in Lindners toespraak was zijn oproep tot meer risicobereidheid in Duitsland. “Een vleugje Milei en Musk, een beetje disruptie, risicovreugde en innovatiekracht zou ons land zeker goed doen,” zei hij, verwijzend naar de Argentijnse president Javier Milei en de Amerikaanse ondernemer Elon Musk. Lindner benadrukte echter dat hij vooral doelde op hun mentaliteit en niet op hun “scherpe randen.”
Sinds een jaar haalt Milei de internationale krantenkoppen met zijn libertarische regeringsbeleid. Hij snijdt flink in de Argentijnse overheidsuitgaven en behaalde daarmee het eerste begrotingsoverschot in zestien jaar. Musk wil vanaf volgend jaar hetzelfde beleid gaan voortzetten in de Verenigde Staten, met zijn eigen ministerie voor meer overheidsefficiëntie (DOGE).
Hierin krijgt Lindner bijval uit Nederland, in de vorm van oud-senator Henk Otten. 'Dat is dus ook precies wat Nederland dringend nodig heeft na 15 jaar Rutte, resulterend in een opgeblazen overheids-waterhoofd, verstikkende bureaucratie en te hoge belastingen', schrijft Otten op sociale media.
Meer ondernemersinstinct
Een ander belangrijk thema was de vertaalslag van wetenschap naar praktijk. Lindner wees erop dat Duitsland wereldwijd bekendstaat om zijn uitstekende kennis op het gebied van kunstmatige intelligentie, maar dat deze vaak blijft hangen in academische kringen. “In Duitsland willen de beste wetenschappers professor worden, terwijl ze op internationale topuniversiteiten ook ondernemer willen worden. Dat moet veranderen,” aldus Lindner.
Om dit te bevorderen pleitte hij voor hervormingen in de samenwerking tussen universiteiten en startups. “Hogescholen moeten eenvoudiger in staat zijn om ondernemingen van wetenschappers te ondersteunen, bijvoorbeeld door aandelen in startups te nemen,” stelde hij.
Ter afsluiting verbond Lindner economische innovatie met politieke stabiliteit. “Technologie en talent zijn belangrijk, maar het maatschappelijke klimaat is de belangrijkste voorwaarde voor een succesvolle economie,” zei hij. Met de parlementsverkiezingen in februari in zicht riep hij op om te kiezen voor het politieke midden. “Wat er ook gebeurt in Duitsland, kies alstublieft niet voor de extremen.”