Moskeekoepels overwegen rechtszaak tegen De Telegraaf wegens 'anti-moslimhetze'
De regionale moskeekoepels in Nederland, verenigd onder de naam K9, dreigen juridische stappen te ondernemen tegen De Telegraaf. De aanleiding is volgens hen de 'aanhoudende anti-moslimhetze' die de krant zou voeren. Het samenwerkingsverband beschuldigt de krant van opruiende berichtgeving die bijdraagt aan polarisatie en het stigmatiseren van de moslimgemeenschap.
K9 haalt een aantal concrete voorbeelden aan. Zo publiceerde De Telegraaf begin deze maand een artikel waarin een Utrechtse docent islamitische geschiedenis werd beticht van het ontmoedigen van integratie. De docent had gesuggereerd dat ouders islamitische namen aan hun kinderen konden geven. De krant noemde dit 'salafistisch gedrag', een term die vaak in een negatieve context wordt gebruikt.
"Dit is een absurd statement en feitelijk onjuist", stelt K9 in een persbericht. "Het kiezen van een naam is een fundamenteel recht en het insinueren dat dit een teken van segregatie is, is niet alleen tendentieus, maar ook bedreigend." Volgens K9 is de kop van het artikel aangepast na klachten van Muslim Rights Watch Nederland, maar blijft de inhoud van het stuk schadelijk.
Beschuldigingen aan moskeeën
Andere voorbeelden betreffen beschuldigingen aan een Rotterdamse moskee, die door De Telegraaf werd gelinkt aan drugscriminaliteit, en een column waarin moskeekoepel FIO en de organisatie Milli Görüs werden gelabeld als gelieerd aan Hamas. "Deze ongefundeerde aantijgingen versterken vooroordelen en zetten de moslimgemeenschap onterecht in een kwaad daglicht", aldus K9.
De koepels hebben de krant opgeroepen om te stoppen met wat zij zien als een 'tendentieuze en schadelijke hetze'. "Indien De Telegraaf geen gehoor geeft aan onze oproep, beraden wij ons op juridische stappen", zegt een woordvoerder van K9.
De Telegraaf heeft nog niet officieel gereageerd op de beschuldigingen en de dreiging van juridische stappen.