Volkskrant roept op tot Europees verbod op sociale media
Sociale media ondermijnen de democratie en moeten desnoods verboden worden. Dat schrijft Pieter Klok, hoofdredacteur van de Volkskrant, in een opiniestuk. Hij waarschuwt dat platforms zoals X (voorheen Twitter) en Facebook de democratie wereldwijd bedreigen door haatzaaien en desinformatie te belonen. Volgens Klok is het tijd dat Europese politici ingrijpen om verdere schade te voorkomen.
Klok trekt harde conclusies over de impact van sociale media. “Ze zijn uitgegroeid tot devils in disguise,” schrijft hij. Hoewel de platforms bedoeld zijn om mensen te verbinden, creëren ze volgens hem juist verdeeldheid. Klok stelt dat sociale media het fundament van democratie – een gedeelde werkelijkheid – aantasten door de nadruk te leggen op verschillen en polarisatie.
Hij wijst op de herverkiezing van Donald Trump als voorbeeld van de schadelijke invloed van sociale media. “Inhoud is niet langer doorslaggevend. Politici die emoties bespelen en haatzaaien, worden beloond,” aldus Klok.
Oproep tot Europese maatregelen
Hoewel Nederland nog niet op hetzelfde punt is als de Verenigde Staten, ziet Klok ook hier een gevaarlijke trend. Sociale media geven volgens hem radicale geluiden vrij spel. “Als Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, net als X besluit om haatzaaien niet te reguleren, zullen sociale media hier nog meer schade aanrichten,” waarschuwt hij.
Klok noemt Volt als de enige politieke partij in Nederland die het probleem serieus lijkt te nemen. De partij besloot eerder X te verlaten uit protest tegen het gebrek aan moderatie. Andere partijen blijven echter vasthouden aan sociale media. Daarom pleit Klok voor strengere Europese regelgeving om de invloed van sociale media te beperken. “De EU moet sociale media regels opleggen en, als dat niet werkt, overwegen ze te verbieden,” schrijft hij. Hij roept Nederlandse politici op om de democratie proactief te beschermen.
Volgens Klok begrijpen sommige politici de essentie van democratie niet. “Democratie gaat niet alleen over vrijheid van meningsuiting, maar ook over gedeelde waarden,” zegt hij. Hij hekelt politieke leiders die met hun uitspraken bijdragen aan polarisatie en verdeeldheid in plaats van binding en wederzijds begrip.
De column van Klok, onderdeel van het Volkskrant Commentaar, 'verwoordt het standpunt van de krant. Het komt tot stand na een discussie tussen de commentatoren en de hoofdredactie.'