Milei ontslaat ruim 37.000 ambtenaren in eerste jaar
De Argentijnse regering onder president Javier Milei heeft in haar eerste jaar een rigoureuze sanering van het ambtenarenapparaat doorgevoerd. Volgens officiële cijfers zijn 37.595 banen in de publieke sector geschrapt. Minister Federico Sturzenegger, verantwoordelijk voor Deregulering en Transformatie van de Staat, noemt de ingreep noodzakelijk om de overheidsuitgaven terug te dringen en belastingen te verlagen zonder het begrotingstekort te vergroten.
De grootste klappen vielen binnen de nationale administratie, staatsbedrijven en de veiligheidsdiensten. Alleen al in de centrale en decentrale overheidsorganen verdwenen ruim 22.000 banen. Bij staatsbedrijven werd het personeelsbestand met meer dan 12.000 medewerkers teruggebracht, terwijl ook bij de politie en het leger bijna 3.000 functies werden geschrapt. Hierdoor is het aantal ambtenaren binnen de nationale overheid gedaald van 205.000 naar 183.000, en bij de staatsbedrijven van 91.000 naar 78.000.
Volgens het ministerie heeft deze bezuinigingsronde een besparing van 4,01 miljard dollar opgeleverd. Dit bedrag werd berekend op basis van toekomstige besparingen op salarissen die nu niet meer hoeven te worden uitgekeerd. De grootste besparing, ruim 2,1 miljard dollar, kwam voort uit het schrappen van contracten onder de Ley Marco, een regeling die tijdelijke aanstellingen binnen de overheid mogelijk maakt. Het snijden in vaste en tijdelijke banen leverde nog eens 1,3 miljard dollar op, terwijl de afschaffing van flexibele contracten, zoals de Locación de Obras y Servicios (LOyS), een besparing van 592 miljoen dollar betekende.
Flexibele contracten
Vooral de flexibele contracten werden hard geraakt door de sanering. Het aantal ambtenaren met een LOyS-contract, een vorm van tijdelijke inhuur die sinds 2017 door Mauricio Macri werd gereguleerd, nam met bijna 50 procent af. Ook onder de vaste en tijdelijke contracten daalde het aantal werknemers met ruim 4 procent, terwijl het aantal tijdelijke aanstellingen onder de Ley Marco met 18 procent afnam.
President Javier Milei verdedigt het massaontslag als een cruciale stap in zijn economische hervormingsplan. Sinds zijn aantreden heeft hij herhaaldelijk benadrukt dat de overheid te groot en te duur is. Minister Sturzenegger onderstreepte dit standpunt in een bericht op X (voorheen Twitter): “Door de overheidsuitgaven te verminderen, kunnen we belastingen verlagen zonder het begrotingstekort te laten oplopen.”
Bajar el gasto público es lo que permite bajar impuestos sin comprometer el equilibrio fiscal. Aquí los datos de empleo público actualizados a diciembre. VLLC! pic.twitter.com/guZFqcf8Os
— Fede Sturzenegger (@fedesturze) January 30, 2025
Minder investeringen en subsidies
Naast de personeelsinkrimping heeft de regering-Milei ook andere bezuinigingsmaatregelen doorgevoerd. Niet-noodzakelijke overheidsinvesteringen werden geschrapt, subsidies op energie en openbaar vervoer ingeperkt, en financiële steun aan provincies grotendeels stopgezet.
Of het ontslagbeleid in 2025 wordt voortgezet, is nog niet bevestigd. Wel benadrukt de regering dat het verminderen van de staatsuitgaven structureel is en niet slechts een tijdelijke maatregel. Mogelijke vervolgstappen zijn een herziening van arbeidsvoorwaarden binnen de overheid en een verdere reorganisatie van ministeries en overheidsdiensten. De ontslagen hebben al geleid tot protesten van vakbonden en ambtenaren, maar Milei lijkt vastberaden om zijn ‘motosierra-beleid’ voort te zetten. De komende maanden zal moeten blijken hoe ver de Argentijnse regering durft te gaan met haar drastische hervormingen.