Claudia de Breij hekelt Trump-stemmende vrouwen in nieuw lied: 'Genânt'
![De Breij De Breij](https://images.nieuwrechts.nl/artikel-foto/cab8e50e68f3257bc27c5714997c0d4e/de-breij.jpg)
Cabaretière Claudia de Breij haalt in een nieuw nummer fel uit naar vrouwen die op Donald Trump hebben gestemd bij de presidentsverkiezingen. In haar liedtekst suggereert ze dat Trump-kiezers geen geschiedenisboeken lezen en dat ze later spijt zullen krijgen van hun keuze. Dit leidt tot uiteenlopende reacties op sociale media: van verontwaardiging tot hilariteit.
In haar lied voorspelt De Breij dat vrouwelijke Trump-stemmers uiteindelijk spijt zullen krijgen van hun keuze. “En dan denk je aan je keuze al die jaren geleden. Je staat oog in oog met ‘ik zei het toch’.” De boodschap is duidelijk: volgens haar hadden vrouwen die op Trump stemden moeten weten wat ze deden. Ook stelt de cabaretière dat Trump eigenlijk achter de tralies had moeten zitten.
Lol, die vingerwappende Nederlandse dominees ook altijd, de schaamteloze zelfbevlekking van deze gordelmensen, het is zo hemeltergend grotesk: https://t.co/z7q16SrF31
— Wierd Duk ܦܝܪܬ ܕܘܟ (@wierdduk) February 8, 2025
De Breij maakt zich vooral zorgen over de gevolgen van Trumps beleid voor vrouwenrechten. “Ik zou gedwongen worden een baby te krijgen,” zingt ze, verwijzend naar het abortusbeleid van de voormalige president.
Muzikale activisme of politieke arrogantie?
Het is niet de eerste keer dat linkse artiesten hun podium gebruiken om Trump-stemmers te veroordelen. Van Hollywood-sterren tot cabaretiers, het narratief is vaak hetzelfde: wie niet progressief stemt, heeft het simpelweg niet begrepen.
Voor veel conservatieve vrouwen zal het lied van De Breij vooral voelen als een zoveelste neerbuigende preek. Alsof hun politieke voorkeur niet serieus wordt genomen. 'Veel sterkte aan alle wiitte Amerikaanse vrouwen van mijn leeftijd die hebben gestemd op de oranje autocraat', schrijft De Breij erbij.
Boze reacties
Op sociale media klinkt er veel verontwaardiging. 'Plaatsvervangende schaamte voor dit postcalvinistische gepreek vanuit de verwarde polderperiferie in pigeon english. Er is werkelijk alles fout aan: de vorm, de dictie, accent, kampvuurakkoordjes, kleinkunst gebaartjes, rijmelarij, moralisme, timbre, boodschap. Te genânt echt', luidt een reactie op X.
De Telegraaf-journalist Wierd Duk kan zich evenmin vinden in het lied. 'Lol, die vingerwappende Nederlandse dominees ook altijd, de schaamteloze zelfbevlekking van deze gordelmensen, het is zo hemeltergend grotesk', schrijft hij.
Ook is er plaats voor humor. Zo schrijft Marco van Loon: 'Ik mis Clarice op triangel', waarmee hij verwijst naar actrice en klimaatactivist Clarice van Houten.