Digitale euro stuit op muur van wantrouwen: burger wil geen centrale controle

De Europese Centrale Bank (ECB) zet stevig in op de invoering van een digitale euro, maar krijgt weinig bijval van de Europese bevolking. Uit eigen onderzoek blijkt dat het vertrouwen in deze digitale munt ver te zoeken is. De meeste ondervraagden zien geen voordeel in een digitale euro en vrezen dat het bestaande betaalverkeer op onnodige wijze wordt vervangen door een centraal gecontroleerde munt.
De digitale euro moet een officiële centrale bankmunt worden, volledig uitgegeven en gecontroleerd door de ECB. In theorie moet dit zorgen voor stabiliteit en efficiëntie. In de praktijk blijkt de burger echter sceptisch. Het recente ECB-onderzoek toont aan dat consumenten vasthouden aan bestaande betaalmethodes zoals contant geld, pin en bankapps.
Volgens de ECB is dit “een uitdaging voor adoptie”. De centrale bank wijt het lage enthousiasme aan onbekendheid en misverstanden over de digitale euro. Tegelijk erkent zij dat de weerstand ook voortkomt uit principiële bezwaren tegen meer centrale controle. Toch ziet de ECB een lichtpuntje. De bank testte de invloed van korte, informatieve video’s over de digitale euro. Hieruit bleek dat kijkers na het zien van de video’s positiever waren over de digitale munt. De ECB wil daarom een brede voorlichtingscampagne starten, in de hoop het sentiment bij te draaien.
De kritiek op centrale digitale munten blijft ondertussen groeien. Niet alleen burgers maken zich zorgen, ook politici en economen uiten bezwaren. Zo waarschuwen banken dat een massale overstap naar een digitale euro hun eigen reserves zou kunnen uithollen. Dat kan volgens experts leiden tot een instabiel bancair systeem.
In de Verenigde Staten werd eerder dit jaar de ontwikkeling van een digitale dollar stilgelegd. Oud-president Donald Trump verbood het project wegens zorgen over privacy en staatscontrole.