Franse hoogleraar vecht terug tegen islamitische intimidatie

De Franse professor Fabrice Balanche is het zat. Na zijn kritiek op een islamitisch vastenmaal op de Lumière Lyon 2 universiteit, werd hij uit zijn college gezet door gemaskerde activisten. Inmiddels heeft hij aangifte gedaan en weigert hij te wijken voor wat hij ziet als de groeiende invloed van islamisme in het Franse onderwijs.
Op 1 april viel een groep van zo’n twintig personen zijn collegezaal binnen. Sommigen droegen capuchons. Ze riepen leuzen, bedreigden hem en dwongen hem te vertrekken. ‘Zionist’ en ‘racist’, riepen ze, terwijl enkele studenten applaudisseerden.
Aanleiding was Balanche’s steun aan het besluit van het universiteitsbestuur om geen islamitisch iftar-maaltijd toe te staan op de campus. Dat besluit leidde op 28 maart tot een blokkade van de universiteit. De dag erna sprak Balanche zich uit op CNews. In Le Point zei hij: ‘Het was geen blokkade voor gepensioneerden of studentenvoorzieningen, maar om een islamistische eis kracht bij te zetten.’
'Ik geef het veld niet prijs'
Een week later bood de universiteit hem aan om te verhuizen naar een andere campus. Daar zou de veiligheid beter te waarborgen zijn. Balanche weigerde. ‘Het is uitgesloten om het veld over te laten aan de onruststokers’, verklaarde hij.
De zaak is inmiddels in onderzoek bij het parket van Lyon. Balanche krijgt nu ‘functionele bescherming’ – een speciale status voor bedreigde ambtenaren. Hij is niet de eerste academicus in Frankrijk die op deze manier wordt aangepakt.
Islamo-gauchisten en Wikipedia-oorlog
Balanche is al langer doelwit. ‘Ik heb geen goede reputatie bij deze studentenactivisten omdat ik Palestina, Hamas of Hezbollah niet verdedig. Ze kunnen het niet hebben dat je objectief naar conflicten in het Midden-Oosten kijkt,’ zei hij. Hij sprak begin april op een conferentie over terreur. ‘Ik sprak over zelfmoordaanslagen binnen de islam – onder sjiieten, soennieten. Ik noemde ook vrouwen die dit doen. Dat vonden sommige studenten onacceptabel, en ze meldden me aan bij de universiteit wegens islamofobie en seksisme.’
Zelfs op Wikipedia woedt de strijd. Zijn pagina wordt aangepast om hem pro-Assad te laten lijken.
Lang stil in media
De media zwegen lang, maar uiteindelijk kreeg Balanche steun van minister Élisabeth Borne en minister Philippe Baptiste. Ook CNRS-onderzoeker Florence Bergeaud-Blackler, zelf bedreigd vanwege haar werk over de Moslimbroederschap, sprak haar steun uit.