Keijzer maakt isolatie makkelijker met DNA-test voor vleermuizen

Minister Mona Keijzer (BBB) wil het isoleren van woningen eenvoudiger maken met een nieuwe test. Die test spoort DNA van vleermuizen op in spouwmuren. De maatregel moet helpen bij het isoleren van miljoenen huizen. ‘Deze kennen we nog uit de coronatijd! Ik had niet gedacht dat ik ooit met een wattenstaaf het dna van vleermuizen zou opsporen’, zei Keijzer bij een woning in Leidschendam.
Tot 2030 wil het kabinet 2,5 miljoen woningen grondig isoleren, vooral huizen met slechte energielabels. Maar vleermuizen, die sinds de jaren zestig veel in spouwmuren leven, maken dat lastig. De diertjes zijn beschermd en mogen niet verstoord worden.
Te weinig ecologen, lange wachttijden
Sinds een uitspraak van de hoogste rechter in 2023 is isolatie zonder onderzoek verboden. Eerst moet worden vastgesteld of er vleermuizen in de muren zitten. Maar er zijn te weinig ecologen om dat onderzoek uit te voeren. Wachttijden lopen op en de kosten liggen tussen de 3000 en 6000 euro.
Bovendien mogen bedrijven tijdens delen van het jaar niet isoleren. In de kraamperiode en wintermaanden ligt alles stil. Ondernemer Yoeri de Jong zegt: ‘Als bedrijf mogen we niks doen. Door die natuurkalender staan we zes maanden stil. Veel bedrijven hebben een klap van de zweep gehad.’
De gevolgen zijn fors: 35 procent krimp in de sector en 70 procent minder geïsoleerde spouwmuren ten opzichte van het jaar ervoor.
Dna-test moet uitkomst bieden
De nieuwe maatregel is een zogeheten swap-test. Vleermuizen laten sporen van hun dna achter bij het binnengaan van een muur. Die worden opgespoord met een lange stok met spons of roller. Onderzoeker Kees van Bochove zegt: ‘In feite is het een grote coronatest en kunnen we zien of er dna van vleermuizen is aangetroffen. De uitslag volgt na een dag.’
De test kost tussen de 150 en 200 euro als een isolatiebedrijf het zelf uitvoert. Toch is er kritiek van ecologen. Zij twijfelen aan de juridische houdbaarheid en bescherming van de dieren.
Keijzer: ‘Dit helpt mensen én het klimaat’
Keijzer blijft positief. ‘We vinden het belangrijk dat er CO₂-reductie is. Daarom moeten we goed isoleren. Bovendien hebben mensen dan ook een lagere energierekening.’
Voor bewoner Dave Alphenaar komt het als geroepen, vertelt hij tegenover De Telegraaf. Zijn rekening liep op tot 670 euro per maand. ‘En dan werd het nog niet warmer dan 16 graden in huis.’ De uitslag van zijn test volgt morgen.