Gemeente stopt 130.000 euro in tentoonstelling tegen moslimdiscriminatie

De gemeente Amsterdam geeft 130.000 euro subsidie aan stichting Moslim Archief. Het geld is bedoeld voor de tentoonstelling ‘Wij zijn hier, een gedeeld verleden moslims vertellen’. De expositie opent op 14 juni in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) en loopt tot 6 september.
Volgens de gemeente is het doel van de tentoonstelling om de bijdrage van moslims aan de stad zichtbaar te maken. Ook wil men negatieve beeldvorming tegengaan. ‘Te veel Amsterdamse moslims voelen zich niet thuis’, stelt wethouder Touria Meliani (Inclusie en Antidiscriminatiebeleid) in een persbericht.
Moslimdiscriminatie ‘onacceptabel’
Volgens Meliani hebben moslims in Amsterdam ‘vaker dan gemiddeld’ te maken met discriminatie. ‘Al zijn ze hier geboren, al zijn hun ouders hier geboren’, zegt zij. ‘Dat vind ik onacceptabel. Ik hoop dat de tentoonstelling de dialoog tussen verschillende groepen stimuleert over de historische aanwezigheid van moslims in Amsterdam.’
De tentoonstelling bevat onder meer een interactieve kaart met locaties van moslimerfgoed in de stad. Ook worden persoonlijke verhalen gedeeld en zijn er historische documenten te zien.
Sterke stijging meldingen
De subsidie komt niet uit het niets. Het aantal meldingen van moslimdiscriminatie in de regio Amsterdam steeg tussen 2023 en 2024 fors. Volgens Discriminatie.nl ging het om een toename van 55 naar 170 meldingen.
Deze cijfers leidden eind vorig jaar tot een plan van aanpak van de gemeente. Daarin wordt onder meer ingezet op ‘het zichtbaarder maken van de bijdrage van moslims aan de stad’. De tentoonstelling is daar een onderdeel van.
Kritiek op geldbesteding
Dat er 130.000 euro belastinggeld wordt ingezet voor een tentoonstelling met dit doel, zal niet onomstreden zijn. In de OBA op het Oosterdok kunnen bezoekers deze zomer kennismaken met de visie van stichting Moslim Archief op de rol van moslims in Amsterdam. De boodschap van de gemeente is duidelijk: moslimdiscriminatie moet worden bestreden – onder meer via cultuurprojecten.