Estland pakt stemrecht Russische minderheid af

Estland voert strenge regels in om Russische invloed te verminderen. Mensen met een Russisch paspoort mogen straks niet meer stemmen bij lokale verkiezingen. Officieel geldt dit voor alle niet-EU-burgers, maar in de praktijk raakt het vooral de 80.000 Russen in Estland.
De angst voor Rusland is onder mensen in Estland groot sinds de oorlog in Oekraïne. Estland is sinds 2004 lid van de NAVO en maakt zich ook zorgen over de twijfels van de Trump-regering over de NAVO-bijdrage.
Grote steun in de samenleving
Parlementariër Eerik-Niiles Kros, eerder hoofd van de geheime dienst, is een van de drijvende krachten achter de wet, meldt de NOS. Kros zegt: ‘Het is een probleem dat de verkiezingen mede worden bepaald door burgers van een agressieve staat.’ Volgens Kros is het duidelijk dat Rusland probeert verkiezingen te beïnvloeden via zijn burgers in Estland.
Politicoloog Tönis Leht ziet brede steun voor de wetten, aldus de NOS. ‘De Russische invloed is uitgesproken vijandig en agressief. Het is dus logisch dat we proberen om de invloed van het Russische regime en haar instituties te verminderen.’
Orthodoxe kerk onder vuur
De Orthodoxe Kerk in Estland, die valt onder het Patriarchaat van Moskou, moet van het parlement de banden met Rusland verbreken. De leider van deze kerk, patriarch Kirill, is een trouwe bondgenoot van Poetin. Hij noemde de oorlog in Oekraïne zelfs een ‘heilige oorlog’.
Bisschop Daniël van de Russisch-Orthodoxe Kerk in Estland is fel tegen de wet. ‘Ze zeggen dat onze kerk wordt geleid vanuit het Kremlin. Daar klopt helemaal niets van.’ Hij wil in gesprek met de overheid. ‘Op het ministerie heb ik gezegd dat we ons weerloos voelen. Er worden extreme dingen over ons gezegd die niet waar zijn.’
Het is nog onduidelijk of de Russische gemeenschap in verzet zal gaan tegen de nieuwe wetgeving. In Nederland kunnen niet-Europese burgers bij lokale verkiezingen overigens wel stemmen indien het individu achttien jaar ouder is, in de gemeente woont en niet is uitgesloten van het kiesrecht. Het uitsloten van het kiesrecht komt bijvoorbeeld voor als de rechter iemand heeft veroordeeld tot een gevangenisstraf van ten minste een jaar.