Minister Madlener schrapt geluidszin uit krimpplan Schiphol: sector krijgt opnieuw de wind mee

De krimp van Schiphol wordt verder afgezwakt. Minister Barry Madlener (PVV) heeft besloten een belangrijke zin te schrappen uit het officiële krimpplan, waarmee de luchtvaartsector opnieuw wordt tegemoetgekomen. De geschrapte passage legde de lat hoger voor geluidsreductie. Door het besluit wordt het eenvoudiger om de hinderdoelstellingen te halen – en kan de luchthaven op termijn weer gaan groeien.
Sinds 2022 is sprake van een krimpplan voor Schiphol. De luchthaven zou teruggebracht worden van 500 duizend naar 440 duizend vluchten per jaar, onder meer om geluidsoverlast voor omwonenden terug te dringen. Maar onder druk van de luchtvaartsector is dit doel steeds verder opgeschoven.
Zo besloot minister Madlener eind vorig jaar al tot een tussentijds plafond van 478 duizend vluchten per jaar. Nu gaat hij nog verder. In een Kamerbrief schrijft hij dat de passage waarin staat dat de geluidsreductie “bovenop de autonome ontwikkeling” moet komen, wordt geschrapt. Autonome ontwikkeling slaat op het feit dat vliegtuigen elk jaar stiller worden door technologische vooruitgang. Door deze passage weg te halen, hoeven luchtvaartmaatschappijen daarbovenop niets extra’s te doen.
Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is het doel nog steeds om de geluidshinder met 20 procent te verminderen, vergeleken met de situatie in november 2024. Maar die daling wordt nu deels automatisch gehaald door het inzetten van nieuwe, stillere toestellen. Dat maakt aanvullende maatregelen vrijwel overbodig.
Luchtvaartlobby tevreden
De luchtvaartsector is tevreden. KLM noemt het een “goede stap” en wijst op de miljardeninvesteringen in nieuwe vliegtuigen, meldt de Volkskrant. Een woordvoerder van Schiphol zelf zegt dat de aangepaste doelstelling “praktisch uitvoerbaar” is en dat de internationale functie van de luchthaven behouden blijft.
Voor de luchtvaart betekent de wijziging bovendien dat er sneller ruimte ontstaat voor groei. Als de 20 procent geluidsreductie sneller wordt bereikt, kan vanaf ongeveer 2028 het aantal vluchten mogelijk weer omhoog. In beleidsstukken wordt gesproken over “beheerste groei” in de komende jaren.