Europa betaalt, Amerika casht: de NAVO als wapenlobby

De NAVO-top van 2025 in Den Haag heeft diepe sporen achtergelaten, stellen Rob Roos en Scarlett Karoleva in hun podcast Brave New West. Niet alleen op het diplomatieke toneel, maar ook in de portemonnee van de Europese burger. Tijdens de bijeenkomst werd afgesproken dat NAVO-lidstaten hun defensiebudget verhogen naar 5% van het bbp. Voor Nederland betekent dit een stijging van 21 naar bijna 54 miljard euro.
"Het is totaal krankzinnig," zegt Rob Roos in de podcast Brave New West. "Dat geld hebben we niet." De afspraak werd gesloten zonder instemming van nationale parlementen. Voormalig premier Rutte, inmiddels NAVO-kandidaat, maakte de deal voor zijn vertrek. Kamervragen hierover zijn afgedaan met de mededeling dat de afspraken 'geclassificeerd' zijn.
Volgens Karoleva is dit "dictatorstaal". "We betalen de prijs, maar weten niet eens waarvoor." Het meeste defensiegeld verdwijnt bovendien naar de Amerikaanse wapenindustrie. Bedrijven als Lockheed Martin en RTX profiteren volop. Roos: "90% van de wapens wordt daar ingekocht. Dit is geen Europees belang, dit is Amerika First."
Tijdens de NAVO-top werd nauwelijks gesproken over vrede. Volgens Karoleva was het mantra: munitie, munitie, munitie. "Oekraïne boven alles. Vredesonderhandelingen waren totaal afwezig."
Ook de media staan onder druk. Met de overname van RTL door DPG Media, dat eerder honderden miljoenen euro's leende van de Europese Investeringsbank, groeit de invloed van Brussel op het mediaveld.
"Media moeten macht controleren," zegt Karoleva. "Maar als Brussel het narratief financiert, bestaat er geen echte persvrijheid meer."