Rellen in Spanje na mishandeling door migranten: burgers komen in opstand

In het Spaanse Torre Pacheco, een stad in de regio Murcia, sloeg de vlam in de pan nadat een 68-jarige man op klaarlichte dag zwaar werd mishandeld door een groep Afrikaanse migranten. Volgens getuigen gebeurde dat ‘voor de lol’. Deze aanval was de druppel en leidde tot grote confrontaties tussen Spaanse en immigrantengroepen.
Al drie avonden op rij gingen woedende inwoners de straat op. Groepen jongeren gingen op zoek naar de daders, terwijl migranten terugvochten met stokken, messen en machetes. De rellen leidden tot charges van de politie, brandende vuilnisbakken en zes arrestaties, vijf Spanjaarden en één Maghrebijn.
Politie beschermt migrantenwijken, niet burgers
De ordediensten, waaronder de Guardia Civil en lokale politie, werden versterkt met speciale eenheden. Toch leek de inzet vooral gericht op het afschermen van migrantenwijken, in plaats van het beschermen van de rest van de bevolking stellen critici. De regeringsvertegenwoordiger in Murcia, Mariola Guevara, verklaarde dat ‘racistisch gedrag niet wordt getolereerd’, maar veroordeelde de mishandeling van de oudere man niet in zijn reactie.
Minister van Binnenlandse Zaken Fernando Grande-Marlaska gaf op 14 juli de rechtse partij VOX de schuld van het geweld. Hij zei bij de linkse radiozender Cadena SER: ‘Het is de schuld van VOX en van het soort discours dat VOX gebruikt.’
Media verdraaien het verhaal
Linkse media en influencers berichten vooral over de onvrede en het geweld van de Spaanse bevolking richting migranten. In hun lezing vallen ‘racisten’ migranten aan vanwege hun huidskleur. Maar volgens bewoners klopt daar niets van, aldus The European Conservative. De onvrede gaat over ‘het gebrek aan respect, slecht gedrag en weigering tot integratie van een groot deel van de moslimbevolking, vooral Marokkanen’.
Niet alleen Torre Pacheco
Ook in Aranda de Duero, Almería en Torrevieja zijn recentelijk vechtpartijen uitgebroken. Het patroon is hier telkens dat stijgende misdaad onder migranten leidt tot onvrede vanuit bewoners. Deze boze burgers geven veel kritiek aan de overheid die volgens hen de problemen niet oplost en de eigen bewoners niet beschermt.
In Spanje is er al langer spanning rondom het migratiebeleid. Spanje ontving meer dan acht miljoen migranten in iets meer dan twintig jaar. Het aantal Marokkanen is hierdoor gegroeid tot boven één miljoen, aldus El Debate. Door de toenemende spanningen laat een nieuwe peiling van El Mundo zien dat 70 procent van de Spanjaarden nu massale uitzetting van illegale migranten steunt.