Amerikaans Congreslid: 'Biden-regering probeerde Orbán politiek uit te schakelen’

De vorige Amerikaanse regering onder voormalig president Joe Biden zou belastinggeld hebben gebruikt om de Hongaarse premier Viktor Orbán aan te vallen. Dat zei het Texaanse Congreslid Brandon Gill tijdens een hoorzitting in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Volgens hem heeft de regering van president Biden geprobeerd om de Hongaarse premier Viktor Orbán politiek uit te schakelen.
Tijdens de hoorzitting op 16 juli vroeg Gill aan Mike Gonzalez, senior fellow bij de Heritage Foundation: ‘Waarom denkt u dat de regering-Biden zo geïnteresseerd was om ons belastinggeld te gebruiken om financiële steun te geven aan binnenlandse politieke oppositie in een bevriende natie, om een democratisch gekozen regering te schaden?’ Gill verwees daarmee naar de rechtse Hongaarse premier Viktor Orbán, die al sinds 2010 aan de macht is met zijn Fidesz-partij.
‘Geen steun voor conservatieve bondgenoten’
Gonzalez gaf een duidelijke verklaring: ‘Om dezelfde reden als in Guatemala en Macedonië met evenzeer pro-Amerikaanse leiders. Ze hielden gewoon niet van conservatieve regeringen die zich inzetten voor zaken als het beschermen van leven en het bevorderen van demografische groei.’
Volgens hem ging het niet om het belang van Amerika, maar om ideologie. ‘Al deze landen waren het oneens met hun buitenlandse beleid. Al deze leiders waren ook erg pro-Israël, pro-Taiwan, in het geval van Guatemala.’ Hij sloot af: ‘Dus ik denk dat het gewoon kwam doordat de Biden-regeringhet oneens was met de politiek van deze landen, ook al ging dat in tegen de belangen van de VS.’
Trump-aanpak en bezuinigingen
Sinds president Donald Trump zijn tweede termijn als Amerikaanse president is begonnen zet hij hard op het terugdringen van buitenlandse hulp en beïnvloeding. Elon Musks DOGE-team leidde de aanval op USAID, het Amerikaanse hulpfonds. Na jaren procederen is dat agentschap nu gesloten. USAID kreeg onder andere veel kritiek binnen de Republikeinse partij omdat het politieke beïnvloeding probeerde te krijgen in het buitenland.
Senatoren van de Republikeinse Partij willen nu nog verder gaan. Er ligt een voorstel om 8,3 miljard dollar aan buitenlandse hulp terug te draaien. Ook zou 1,1 miljard dollar aan publieke omroepen zoals NPR en PBS worden geschrapt.