Amerikaanse deskundige: 'Fietscultuur in Amsterdam sluit migrant uit'
Weinig steden in Nederland zijn zo divers als Amsterdam. Maar dat geldt niet voor degenen die zich in de hoofdstad van Nederland op de fiets voortbewegen. Een mobiliteitsdeskundige uit de Verenigde Staten stelt namelijk dat de fietscultuur mensen van kleur en immigranten uitsluit.
Dat schrijft De Telegraaf. Het betreft Lisa Jacobson die werkzaam is voor de Barr Foundation in Boston. Niet geleden was ze voor een studieproject in Amsterdam. In eerste instantie vond ze, zoals zoveel buitenlanders, de fietscultuur in Nederland en specifiek Amsterdam bijzonder en was ze onder de indruk van de brede en geasfalteerde fietspaden. Dat veranderde echter al snel, zo schreef ze bij thuiskomst in een opiniestuk.
De fietscultuur die door de gemeente gefaciliteerd en gestimuleerd wordt, is volgens Jacobson namelijk vooral gericht op autochtone Nederlanders: ‘Als je in Nederland geboren en getogen bent, fiets je. Als je echter een immigrant bent of een kind dat tegen de culturele normen ingaat, fiets je wellicht niet. Daardoor ben je uitgesloten door de gemeente, zeker wanneer je liever loopt of op de scooter rijdt.’
Wat Jacobson betreft is de conclusie dan ook dat de infrastructuur van Amsterdam, waarbij fietspaden dus een belangrijke rol spelen, speciaal ingericht voor de dominante cultuur. ‘Mensen van kleuren, immigranten en minima krijgen geen prioriteit in de besluitvorming’, schrijft ze in het opiniestuk.