Volgens Szijjártó is het belangrijk dat Europese leiders onder ogen gaan zien dat het een donkere winter gaat worden als men Rusland blijft boycotten in de energiesector.
"Degenen die zeggen dat Russisch gas op korte termijn vervangen kan worden, vertellen gewoon niet de waarheid", aldus de minister.
De minister merkt tevens op dat bijna de helft van Europa's totale jaarlijkse verbruik van zo'n 400 miljard kubieke meter gas uit Rusland kwam en dat duurzame alternatieven op dit moment niet efficiënt genoeg zijn om het tekort aan Russisch gas op te vangen.
Gasprijs
De Europese gasprijs is aan het begin van deze week direct met 30 procent gestegen. Dit omdat de Europese markt kampt met een groot tekort aan gas voor de komende winter. Gazprom heeft via Nord Stream 1 de gasexport richting Europa weer stilgelegd, wat Europese energiebedrijven direct in de portemonnee raakt.
Doordat veel landen in Europa de gasvoorraden nog niet voldoende hebben gevuld voor de komende winter, en doordat de gastoevoer vanuit Rusland deels stilligt, zijn de gasprijzen opnieuw in korte tijd rap gestegen.
De grote prijsstijgingen op brandstof en energie hebben ook veel gevolgen op de inflatie. Afgelopen maand kwam het Centraal Bureau voor de Statistiek met de mededeling dat de inflatie opnieuw boven de 10 procent, deze aanhoudende stijging is te danken aan onder meer de flinke stijging van de energieprijzen.
De inflatie is in de maand juli vooral gestegen door de energieprijzen en de huurprijzen. Zo lag de gemiddelde energieprijs tweemaal zo hoog als in 2021 (108 procent hoger). Ook stegen de huren gemiddeld met drie procent.