Dinsdag was het Prinsjesdag, en presenteerde Minister Kaag de miljoennota in de Tweede Kamer. Maar 's avonds schoof zij aan bij talkshow Jinek, en daar bleek zij weinig enthousiast over het befaamde koffertje: "Ik durf er niets over te zeggen, maar we waren wel van plan om te zeggen: is het na 75 jaar geen tijd voor een ander model, lichter en duurzamer?" Kaag stelde voor dat het koffertje naar het museum zou gaan.
Kaags kritiek is gebaseerd op het materiaal. Het koffertje is gemaakt van kippenleer en geitenperkament. Het wapen van Nederland erop is met de hand verguld. Van binnen is het koffertje bekleed met blauwe zijde. Wel vergiste Kaag zich in de diensttijd, want het koffertje is pas sinds 58 jaar, dus vanaf 1964, in gebruik.
Maar niet iedereen was even enthousiast over het plan. Op sociale media regende het meteen commentaar. "Een nieuw koffertje laten maken is per definitie niet duurzaam," schreef verslaggever Lammert de Bruin onder meer. Rechtsfilosofe Raisa Blommestijn vond dat Minister Kaag verkeerde prioriteiten stelde, aangezien er momenteel een economische crisis is.
Nu blijken ook de politici van oppositiepartijen fel gekant tegen Kaags plan. Zo heeft JA21-leider Joost Eerdmans in het tweede termijn van de Algemene Beschouwingen de motie 'red het koffertje' ingediend. "Tradities mogen soms zwaarder wegen dan een lichte modegrill," vindt Eerdmans. Hij merkt op dat het vervangen van een koffertje zeker niet duurzaam is.
Eerdmans motie krijgt steun van vrijwel alle oppositiepartijen, inclusief PVV, PvdA en GroenLinks. Ook coalitiepartij VVD gaat erin mee.