DNB-directeur Klaas Knot heeft slecht nieuws voor de Minister van Financiën, Sigrid Kaag. In een brief laat hij aan haar weten dat de buffers van De Nederlandsche Bank rap slinken vanwege de flink gestegen rentes. Nu kan de DNB nog zelf de klappen opvangen, maar in het uiterste geval zal de Nederlandse staat moeten bijspringen. De staat is namelijk aandeelhouder van de De Nederlandsche Bank.
De verhoogde rentes komen door het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Net als de Amerikaanse Federal Reserve en andere banken verhoogt de ECB nu in een rap tempo ter bestrijding van de extreme prijsstijgen. Maar hiermee schieten de banken zichzelf aardig in de voet.
'De buffers waar DNB over beschikt kunnen flinke schokken opvangen, maar zijn niet onbeperkt,' schrijft Knot in de brief aan Kaag. Als de situatie verslechtert, zullen er 'aanvullende maatregelen nodig zijn om een solide balans te herstellen'. Maar ook waarschuwt hij: 'In een uiterst geval kan een kapitaalstorting vanuit de aandeelhouder nodig zijn.' Dat is in dit geval de Nederlandse staat.
FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen reageert ontstemd op deze brief. Hij schrijft: 'Vanwege het beleid van de ECB zakt DNB door het ijs. Gevolg? De Nederlandse bevolking moet miljarden gaan ophoesten voor DNB. Oplossing? NEXIT!'
Van Houwelingen pleit al langer voor een Nederlands vertrek uit de Europese Unie.