Eerder dit jaar bleek dat premier Mark Rutte zijn ontvangen en verstuurde sms'jes al jarenlang verwijdert. Na de bekendmaking hiervan werd er meteen een onderzoek ingesteld bij het Ministerie van Algemene Algemene Zaken naar deze misstanden. Dat onderzoek heeft nu een rapport opgeleverd, dat maandag verscheen. Het rapport is bijzonder kritisch: doordat premier Rutte zijn sms'jes steeds wiste, heeft hij jarenlang de Archiefwet overtreden. De sms'jes werden hierdoor namelijk niet meer goed genoeg gearchiveerd. De partij BVNL eist daarom nu het vertrek van premier Rutte.
‘De chatberichten van de minister-president zijn onvoldoende gearchiveerd,' luidt de stevige conclusie van het rapport. Hoeveel relevante informatie verloren is gegaan, of überhaupt hoeveel sms'jes zijn gewist, is onbekend: 'Veel schatberichten zijn immers gewist,' geeft het rapport als reden. Rutte baseerde zijn handelen op een richtlijn van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Maar het rapport concludeert dat deze richtlijn in strijd is met de Archiefwet, en dat het daarom zo snel mogelijk moet worden aangepast.
BVNL vindt nu dat het tijd is voor maatregelen. De partij eist het onmiddellijke vertrek van premier Rutte: 'Minister-President Rutte overtrad de Archiefwet bij het wissen van zijn sms’jes. Dat is de conclusie uit een kritisch rapport. De houdbaarheidsdatum van Rutte is allang overtijd. Houd de eer aan jezelf, Mark Rutte, en treed af als "leider" van ons land."
De partij heeft een spoeddebat aangevraagd over de uitkomst van het rapport. Voorman Wybren van Haga voegt toe: "De ervaring leert dat Rutte heel vaak wat te verbergen heeft en met dat weinig transparante handelen heeft BVNL het hè-le-maal gehad."
De Volkskrant heeft naar eigen zeggen geprobeerd om de gewiste sms'jes van Rutte tijdens de coronacrisis alsnog terug te krijgen, door het na te vragen bij relevante bewindspersonen. Maar onder meer Hugo de Jonge weigerde om de berichten vrij te geven. Volgens hem zou de openbaring de 'eenheid van kabinetsbeleid' in gevaar brengen. Experts menen echter dat dit gedrag van de bewindspersonen ook in strijd is met bestaande wetgeving.