Dit weekend sprak FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren in een podcastaflevering zijn hoop uit op een 'fluwelen revolutie'. Hij hoopte dat de Nederlandse bevolking in opstand zou komen tegen de regering, en zonder slachtoffers een nieuw bestuur zou afdwingen.
Ten eerste constateerde hij dat het "systeem scheurtjes begint te vertonen". Hij hoopte dat deze ontwikkeling zich zou doorzetten tot een systeemverandering. Van Meijeren legde uit: "In het verleden is het natuurlijk al vaker gebeurd dat regimes die zich echt tiranniek gingen gedragen, toch op enig moment ten val werden gebracht door de bevolking."
Hij vervolgde: "Want wij hebben uiteindelijk wel de aantallen, en als de massa zo groot wordt, denk ik dat het wijze van spreken echt omslaat in een revolutionaire beweging [...] Het wordt dan zo urgent voor mensen die niets meer te verliezen hebben, dat ze bij wijze van spreken naar het parlement trekken en zeggen: 'Wij gaan hier niet meer weg totdat de regering weg is'."
Maar er kleven ook nadelen aan een revolutie, erkende Van Meijeren. Hij besloot: "In het verleden zijn er talloze voorbeelden wereldwijd geweest waarbij helaas ook slachtoffers bij vallen, soms dodelijk. Dit is natuurlijk vreselijk, en laten we hopen dat we dat kunnen voorkomen en dat het vreedzaam blijft. Maar dat is wel waar ik op hoop. Het wordt wel eens mooi een 'fluwelen revolutie' genoemd."
Meteen kwam er een storm aan kritiek van prominente politici, zoals premier Rutte en minister Kaag. Ook de fractievoorzitters van VVD, D66, CDA, ChristenUnie, PvdA en Volt spraken hun afkeuring uit.
"Ik bestempel dit als fascisme"
Maandagavond sprak ook voormalig D66-leider Alexander Pechtold zich erover uit. Dit deed hij in het RTL-programma Jinek. Pechtold is meteen heel duidelijk: dit is fascisme, naar zijn inzien: "En daar heb ik het verleden niet voor nodig. Je kunt gewoon de Van Dale ervoor openslaan en kijken naar de definitie."
Hij vervolgt: "Wat ik ernstig vind, is dat dit in een patroon past. Dat doet Forum voor Democratie met deze woordvoerder (Van Meijeren, red.), maar ook met hun eigen leider al jaren. Wij moeten dat niet gewoon gaan vinden. Wij moeten extremisme benoemen als extremisme, zolang het dat nog is."
Hij noemt het gedrag van FVD "slecht voor onze democratie". Hieraan voegt hij toe: "Kijk naar de Verenigde Staten, waar nog geen twee jaar geleden zo'n bestorming is geweest, waar doden zijn gevallen. [...] Dus ik vind het heel goed dat het Openbaar Ministerie gaat kijken of dit onder opruiing valt. Maar als het niet onder opruiing valt, dan moeten we de wet aanpassen, zodat dit strafbaar wordt."