Alle Europese burgers gaan betalen voor CO2-uitstoot

Alle burgers en bedrijven in Europa gaan betalen voor de uitstoot van CO2. Dat werd afgelopen nacht bekend gemaakt na intensief overleg door vertegenwoordigers van het Europees Parlement. Concreet betekent dit dat burgers meer gaan betalen voor benzine en stookkosten. Ook bedrijven moeten meer bijdragen om het heilige doel te halen om in 2030 de CO2-uitstoot met 55 procent te verminderen.
Lange tijd werd er over de maatregelen onderhandeld. Ze vormen een onderdeel van een flink pakket met klimaatwetten die allen tot doel hebben om de CO2-uitstoot drastisch te verminderen. Daarbij worden burgers niet ontzien. Inwoners van de hele Europese Unie zullen gaan meebetalen aan deze ‘strijd’. Dat wordt voelbaar bij iedere tankbeurt en elke keer als de kachel wordt aangezet. Energiebedrijven en pompstations moeten namelijk gaan betalen voor emissierechten. Die kosten zullen vervolgens doorgerekend worden naar klanten.
In het akkoord staat ook dat mensen die zelf maatregelen nemen om de uitstoot te verminderen, recht hebben op subsidie. Dat geldt bijvoorbeeld bij de aanschaf van een warmtepomp of een elektrische auto, maar ook wanneer men ervoor kiest het huis beter te isoleren. Er is daarnaast geld beschikbaar voor huishoudens die minder te besteden hebben. Deze subsidie wordt verstrekt uit een speciaal fonds, waarin 86 miljard euro beschikbaar is.
Maar niet alleen burgers moeten flink gaan betalen, ook bedrijven moeten de portefeuille trekken. Europese industriële bedrijven gaan flink meer betalen voor hun uitstoot. Bedrijven van buiten de Europa, moeten aan de Europese grenzen gaan betalen voor hun uitstoot. Het geld dat hiermee wordt binnengehaald, gaat besteed worden aan klimaatplannen.
“Met deze deal brengen we de uitstoot in Europa drastisch naar beneden”, reageert CDA-Europarlementariër Esther de Lange tegenover de NOS. Zij was een van de onderhandelaars. “Maar dan wel op een sociaal verantwoorde manier zonder de Europese industrie de das om te doen.” Ook stelt ze dat de nieuwe maatregelen niet ingevoerd konden worden “zonder sociale maatregelen om mensen te helpen deze transitie te maken”. Want, zo redeneert De Lange “Europese bedrijven en gezinnen worden al geconfronteerd met uitzonderlijk hoge energieprijzen.”