Voortaan is discriminatie op grond van handicap of seksuele gerichtheid expliciet verboden. Een tweederde meerderheid van de Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met deze initiatiefwijziging van artikel 1 van de Grondwet. 56 senatoren stemden voor de wetswijziging, 15 tegen.
Het was de tweede keer dat de Eerste Kamer met het voorstel instemde en daarmee is de grondwetswijziging definitief aangenomen. Een wijziging van de Grondwet moet altijd twee keer door de Tweede Kamer en twee keer door de Eerste Kamer worden aangenomen. De tweede keer is in beide Kamers zelfs een tweederdemeerderheid vereist. JA21 en SGP stemden tegen, en legden vooraf al uit waarom. Desondanks werd dinsdag de grondwetswijziging succesvol behaald.
D66'er krijgt verweer van Hiddema
D66-Kamerlid Alexander Hammelburg is dolbij met de aangenomen grondwetswijziging. 'Historisch!' noemt hij het. "We doen graag alsof we koploper zijn in Nederland als het gaat over rechten van lhbt'ers: dat wij het tolerantste land in Europa en van de wereld zouden zijn. Maar de realiteit is vaak anders. [...] Het is historisch dat we vandaag de grondwet wijzigen na een strijd van tientallen jaren."
Hammelburg vervolgt: "Dit een grote stap in een wereld waar conservatieve krachten steeds sterker worden en pogen de vrijheden van anderen af te pakken. Maar door deze grondwetswijziging maken we een vuist tegen iedereen die ook maar een poging doet om de rechten van mensen met een beperking en lhbti'ers in te perken."
Senator Theo Hiddema is echter kritisch op Hammelburgs enthousiaste pleidooi. 'Zie hier de trendgevoelige leeghoofdigheid in de politiek: zelfs de Grondwet gebruiken als een vuilnisvat, alles er in onderbrengen wat woke belieft,' schrijft hij.