De populaire oud-kickbokser Andrew Tate werd op 29 december samen met zijn broer en twee vrouwen opgepakt in Roemenië op verdenking van mensenhandel, verkrachting en deelname aan georganiseerde misdaad. Sindsdien zit Tate in hechtenis. Er wordt een onderzoek naar hem geleid in verband met georganiseerde misdaad. Er is echter nog geen officiële aanklacht tegen hem ingediend.
FVD-leider Thierry Baudet maakt zich zorgen om deze situatie. "Roemenië is een EU-land," vertelt hij woensdagavond in de Tweede Kamer. "Dat betekent dat er allerlei principes over rechtsstatelijkheid horen te gelden."
Hij vervolgt: "Nu is de meest gegoogelde man op aarde, Andrew Tate — ik zou hem een crypto-FVD'er willen noemen — daar opgepakt en zonder enige vorm van aanklacht al meer dan 30 dagen onder bizarre omstandigheden vastgezet. Hij mag geen bezoek ontvangen. Er is geen duidelijke reden waarom hij is opgepakt. Er is geen verhaal waarom hij in voorarrest zou moeten zitten. Het doet allemaal erg denken aan de bizarre wijze waarop Willem Engel in Nederland is opgepakt. Ik zou willen dat de premier namens Nederland, dat toch wil toezien op handhaving van de principes van de rechtsstaat, Roemenië daar in de Europese top vragen over stelt."
Baudet dient een motie in. Hij constateert dat 'de systeemcriticus Andrew Tate nu al meer dan 30 dagen onder mensonterende omstandigheden vastzit in EU-land Roemenië', maar dat er nog geen aanklacht tegen hem is ingediend. Baudet maakt zich zorgen om de mogelijkheid van 'strafrechtelijke willekeur', en roept daarom de regering op om zich 'in EU-verband in te zetten voor een humane en rechtvaardige behandeling van deze moedige criticus van de Matrix.'
"Verkrachter en mensensmokkelaar"
Kamerlid Nilüfer Gündoğan heeft al meteen kritiek op Baudets motie. "Andrew Tate is een verkrachter en een mensensmokkelaar," zegt ze in een interruptie. "Ik denk dat in Roemenië nog wel een gezonde rechtsstaat aanwezig is en dat daar terecht een crimineel is opgepakt. Eindelijk."
Maar hier is Baudet het niet mee eens: "We hebben hier de goede gewoonte om niet vooruit te lopen op zaken die onder de rechter zijn. Dat is in strijd met de trias politica. Dit zijn allemaal aantijgingen. Ik doceerde een tijd strafrecht. Toen ik doceerde, was het zo dat als iemand zei dat hij zeker wist dat iemand de dader was, diegene slachtoffer was, maar waarschijnlijk vooral medeplichtige aan een daad. Alleen dan kon je zeker weten dat die daad op die manier was verricht. Ik weet dus niet of we dit moeten zien als een zelfincriminerende uitspraak van mevrouw Gündoğan, of als een uiting van bepaalde mediawanen of van iets anders wat ze her en der heeft gelezen of gehoord. Ik vind het in ieder geval zeer ongepast voor een democratisch vertegenwoordiger."
Ook Kamervoorzitter Vera Bergkamp (D66) vond Gündoğan beschuldigingen ongepast: "We hebben hier ook de regel dat als mensen over wie er forse beschuldigingen zijn er niet bij zijn, we daarover terughoudend zijn."
Baudet reageert hierop: "Eigenlijk zou ze haar excuses moeten aanbieden." Maar Bergkamp vindt dit te ver gaan, en zegt tegen Baudet: "Ik was u in dit geval volgens mij even aan het helpen, zeg ik maar."
Rutte ontraadt motie
Premier Rutte krijgt de gelegenheid om zich uit te spreken over Baudets motie over Tate. "Hij zal begrijpen dat ik die ontraad," zegt Rutte.
Maar Baudet is verbaasd: "Hij zegt dat ik zal begrijpen waarom hij 'ontraden' zegt, maar ik weet niet waarom ik hem zou moeten begrijpen."
Rutte legt vervolgens uit: "Kijk, de motie op stuk nr. 1919 gaat natuurlijk in tegen de trias politica. Roemenië heeft een functionerende rechtsstaat. Daar ben ik echt van overtuigd. In Roemenië heeft het openbaar ministerie aanleiding gevonden om dit te doen en het ligt daar nu dus in de juridische kolom. Ik vind niet dat wij vanuit de executieve kolom, dus vanuit de bestuurskolom, de uitvoerende kolom, een mening moeten hebben over de juridische kolom. Dat vind ik niet verstandig."
Baudet kan zich hier niet in vinden. Hij merkt op dat Nederland zich in EU-verband vaak genoeg kritisch heeft opgesteld tegenover de Hongaarse en Poolse rechtsstaat.
Hij vervolgt: "Wat er met deze man gebeurt, is een buitengewoon dubieuze gang van zaken. Dat zal de heer Rutte, de minister-president, toch met mij eens moeten zijn. De verwijzing naar een functionerende rechtsstaat en de opmerking 'we hebben trias politica' is niet de staande praktijk. Het is wel degelijk gebruikelijk dat we naar dit soort situaties kijken en dat we daarover spreken, ook in Europees verband."
Maar Rutte komt in het geweer: "Als er serieuze twijfels over de rechtsstaat zijn, ja. Maar voor Roemenië geldt nou juist dat we hebben besloten om te pleiten voor toetreding van Roemenië tot Schengen. [...] Nog maar heel recent hebben we een mening met elkaar over Roemenië ontwikkeld, in meerderheid maar mogelijk zonder de steun van Forum. Dat kan natuurlijk, maar er was dus wel een meerderheid die zei: Roemenië heeft een functionerende rechtsstaat."