Het begint ondertussen een soap te worden: de overlast bij het az in Budel. Vorig jaar werd bekend dat de politierechter in drie maanden tijd maar liefst 58 asielzoekers in Budel heeft veroordeeld. Rond die tijd kwam het azc veelvuldig in het nieuws wegens diverse steekincidenten.
Ondanks een noodverordening van de burgemeester was er in januari 2022 een steekpartij in het azc. Ook in februari werd er gestoken, en eveneens in december. In mei werd er een asielzoeker opgepakt op verdenking van aanranding van meerdere vrouwen.
Ook recent gaan de incidenten onverminderd door. Vorige maand werd bekend dat de moordenaar van een bejaarde vrouw (70) een asielzoeker uit Budel was. De bus stopt zelfs niet meer in Budel na geweldsincidenten. Er waren namelijk dagelijks incidenten tussen buschauffeurs en asielzoekers. Zo werden chauffeurs bespuugd en bereid wanneer asielzoekers weigerden te betalen voor een kaartje.
De gemeente Budel en inwoners werden het azc spuugzat van wegen alle incidenten. "Dit dorpje gaat zo naar de klote," klaagden ondernemers al ruim een jaar geleden. "Ze stelen in winkels en nemen fietsen mee. Ook maken ze kabaal en drinken ze alcohol op straat."
Extra toezicht
Inmiddels is er besloten dat het azc in Budel per 2024 zijn deuren zal sluiten vanwege te grote overlast. De gemeenteraad ging in maart 2022 akkoord met een initiatiefvoorstel van de lokale partij ELAN. In het voorstel staat het azc op 1 juli 2024 definitief zal toegaan, op dat moment loopt ook de vergunning af.
Maar tot die tijd is het wel belangrijk om het aantal de incidenten terug te brengen, zo blijkt nu. Staatssecretaris Eric van der Burg (VVD) laat weten dat er een team van vier toezichthouders gaat worden ingezet om overlast tegen te gaan.
Van der Burg zegt geen enkel begrip te hebben voor mensen die onze bescherming vragen" maar vervolgens "onze gastvrijheid misbruiken". Hieraan voegt hij toe: "Deze groep verpest het voor de rest en ondermijnt het draagvlak van opvang voor mensen die vluchten voor oorlog of vervolging."
Het is een tijdelijke proef. In eerste instantie werkt het team alleen op werkdagen, maar "als dat beter is" kan er ook in het weekend gewerkt worden.
Eerder startte een soortgelijk team al op de opvanglocatie in Ter Apel, meldt NOS. Lokale inwoners ervaren echter nog steeds veel overlast. Zo klaagden zij vorige week bij Powned over op straat poepende en maturberende asielzoekers.