De Groot lijkt in zwaar weer te verkeren. Na de verkiezingsoverwinning van BBB toonde hij zich radeloos, en weigerde hij een kritische persvraag te beantwoorden. Zo wilde hij niet zeggen of hij ertussen zou liggen als het kabinet de stikstofregels zou gaan versoepelen als tegemoetkoming aan BBB.
CDA twijfelt aan 'verstandelijke vermogens'
In de coalitie lijkt de Groot steeds minder steun te verkrijgen. In de nasleep van de verkiezingen bestempelde CDA-Kamerlid Derk Boswijk de D66'er al als de 'beste campagneleider' van BBB. Ook kwam De Groot woensdagavond in een opstootje terecht met CDA-Kamerlid Jaco Geurts.
Vorig jaar oordeelde de rechtbank in Den Haag dat de Nederlandse overheid de omwonenden van veehouderijen niet genoeg in bescherming neemt tegen stankoverlast.
D66-Kamerlid Tjeerd de Groot besluit daarom een motie in te dienen, meldt De Telegraaf. Hierin wordt het kabinet opgeroepen om de wetgeving flink aan te scherpen. Zo wil hij dat er een zeer strenge geurnorm komt. Ook wil hij dat er in de komende jaren niet gebouwd gaat worden in gebieden waar stelselmatig de geurnorm met voeten wordt getreden. Mocht dit alsnog gebeuren, dan 'dreigen mensen structureel in de stank te zitten', aldus De Groot.
CDA'er Jaco Geurts reageert bij de indiening als een gebeten hond. "Ik twijfel wéér aan de verstandelijke vermogens van de heer De Groot!" zegt hij in de Tweede Kamer. Hij vreest dat De Groots motie de bouwsector verder op slot zal gooien, naast de huidige stikstofwetgeving. Bouwstops van minstens vijf tot maximaal negen jaar zijn volgens Geurts niet onrealistisch.
De Groot kan zich hierin niet vinden en zegt dat er nu eenmaal "heel scherpe keuzes" gemaakt moeten worden. Hij zegt op te komen voor mensen die "ongelooflijk in de steek zijn gelaten door de overheid", en vergelijkt de stankoverlast met de gaswinning in Groningen en de toesalgenaffaire.
VVD en CU zijn ook kritisch
Maar ook de VVD en CDA-staatssecretaris Vivianne Heijnen leveren felle kritiek op De Groots motie. Zo merkt Heijnen op dat de rechtszaak in Den Haag nog niet eens besloten is; de Nederlandse overheid tekent namelijk hoger beroep aan.
Later op de avond botste De Groot ook nog met CU-Kamerlid Pieter Grinwis, die in de bres sprong voor de garnalenvisserij. De Groot beschuldigde Grinwis ervan 'buiten de wet' te handelen, waarop Grinwis in woede ontbrandde. "Ik ben hier medewetgever en ik maak hier mede de wet!" zei hij tegen De Groot