Migrant terroriseert dorpje: 'Ik heb doodsangsten'
In het doorgaans rustige Bergneustadt, een stadje in het Duitse Noordrijn-Westfalen, heerst angst. Een reeks incidenten rond Amaniel M., een Tanzaniaanse migrant met een onbekende verblijfsstatus, stelt het vertrouwen van inwoners zwaar op de proef. De zaak rond de mishandeling van de 58-jarige Barbara Zils is symptomatisch voor de spanningen die in de stad zijn ontstaan. Het opmerkelijkste: ondanks meerdere incidenten grijpt de politie niet in.
Op 3 december werd Barbara Zils in een bank in Bergneustadt slachtoffer van een brute aanval. Terwijl ze probeerde geld op te nemen, stond plotseling Amaniel M. naast haar. Hij had eerder seksuele toespelingen gemaakt die Zils nauwelijks begreep vanwege zijn gebrekkige Duits. Uit angst vluchtte ze de bank uit en probeerde hulp te zoeken bij een vriendin. Helaas werkte de deurbel van haar woning niet, en terwijl Zils hulpeloos stond te wachten, werd ze opnieuw geconfronteerd met M. Wat volgde, was een gewelddadige aanval, vertelt ze bij nieuwsmedium Junge Freiheit.
Zils beschreef later hoe ze plotseling slagen in haar gezicht voelde en het bloed in haar mond en neus stroomde. Met zichtproblemen en ernstige verwondingen vluchtte ze uiteindelijk naar een kennis, die de politie en een ambulance alarmeerde. De diagnose in het ziekenhuis was verpletterend: drie botbreuken, waaronder haar jukbeen en kaak. Inmiddels draagt Zils implantaten om haar verwondingen te herstellen.
Een verleden vol intimidatie
Het incident in de bank was niet de eerste ontmoeting van Zils met M. Twee maanden eerder werd ze bij de voordeur van haar woning lastiggevallen door dezelfde man, die haar betastte en seksuele opmerkingen maakte. Hoewel Zils aangifte deed en M. op politiefoto’s herkende, bleef hij vrij rondlopen. Zils zegt dat hij meerdere keren ‘s nachts bij haar huis verscheen en op de ramen klopte. Het heeft haar ertoe gebracht haar woning op te geven en bij haar jongste dochter in te trekken. “Ik heb echt doodsangsten,” verklaarde ze bij JF.
Politie treuzelt, video-opnames niet bekeken
De zaak rond M. levert veel kritiek op richting de politie in Gummersbach, die verantwoordelijk is voor Bergneustadt. Hoewel M. bekendstaat bij de autoriteiten, weigert de politie informatie te delen over de aard van zijn eerdere misdrijven of zijn verblijfsstatus. Evenmin zijn de bewakingsbeelden van de bank, die mogelijk cruciale informatie bevatten, tot nu toe bekeken. De politie stelt dat de beelden beschikbaar zijn, maar lijkt weinig haast te maken met het onderzoek, meldt JF.
Volgens hoofdcommissaris Marc Leporin is het incident juridisch gezien een zaak van ‘lichamelijk letsel’. Hij benadrukt bij JF dat de situatie niet ernstig genoeg is voor een gevangenisstraf. Leporin meent dat vrouwen in Bergneustadt geen gevaar lopen, een uitspraak die velen in de stad als onbegrijpelijk ervaren.
Meer slachtoffers en verdachte incidenten
Barbara Zils is niet het enige slachtoffer. Volgens haar en andere getuigen heeft M. ook andere vrouwen lastiggevallen. Twee bekenden van Zils zouden door hem seksueel zijn geïntimideerd, meldt JF. Daarnaast zou M. in een supermarkt mensen met een gebroken fles hebben bedreigd. Beelden die naar verluidt M. tonen in een appartementencomplex, laten zien hoe hij vrouwen lastigvalt en zichzelf bevredigt in een gang.
Reactie van de burgemeester
Burgemeester Matthias Thul van Bergneustadt bevestigt bij JF dat hij op de hoogte is van de zaak en contact heeft gehad met de dochter van Zils. “Als kleine gemeente hebben wij geen eigen politie of vreemdelingendienst. We hebben de vrouw wel concrete hulp aangeboden,” aldus Thul. Hij benadrukt dat de gemeente beperkt is in haar mogelijkheden om de situatie aan te pakken.
De zaak heeft niet alleen de veiligheid van vrouwen in Bergneustadt ter discussie gesteld, maar ook het vertrouwen in het juridische systeem. Hoe kan het dat een man die herhaaldelijk betrokken is bij geweld en intimidatie vrij rondloopt? Waarom blijven essentiële onderzoeksstappen, zoals het bekijken van bewakingsbeelden, uit? En hoe kan de politie met zekerheid stellen dat vrouwen geen gevaar lopen?
In de Duitse deelstaat Baden-Württemberg heeft een asielzoekster binnen 15 maanden ongeveer 20 politie-ingrijpen veroorzaakt. De vrouw, die aan een alcoholverslaving lijdt, zorgt regelmatig voor overlast en gevaarlijke situaties. Ze zou dronken stenen naar kinderen hebben gegooid, voertuigen hebben beschadigd, zich publiekelijk hebben ontkleed, luid hebben geschreeuwd en anderen hebben lastiggevallen.