Zweden sluit inzet Zweedse soldaten in Oekraïne niet uit
De Zweedse minister van Defensie, Pål Jonson, geeft aan dat hij de mogelijkheid niet uitsluit om Zweedse soldaten naar Oekraïne te sturen. Hoewel hij erkent dat Rusland aan terrein wint, belooft hij om in 2025 nog meer belastinggeld over te maken naar Oekraïne.
Tot nu toe heeft Zweden militaire steun ter waarde van omgerekend 4,9 miljard euro naar Oekraïne gestuurd. Ongeveer de helft hiervan werd in 2024 geleverd, een jaar waarin de intensiteit van de oorlog toenam. Minister Jonson benadrukte in een interview met Kyiv Independent dat deze hulp niet alleen bedoeld is om Oekraïne te steunen, maar ook als investering in de veiligheid van Zweden zelf. “Ik zeg altijd dat het een investering in onze veiligheid is,” aldus Jonson.
De minister maakte ook bekend dat Zweden in 2025 van plan is om de steun verder op te voeren. Hoewel exacte details nog niet bekend zijn, verwacht hij begin volgend jaar concrete plannen aan te kondigen. De focus blijft liggen op het ondersteunen van Oekraïne bij hun defensie, terwijl tegelijkertijd de druk op Rusland wordt opgevoerd. “Wij overwegen om in 2025 nog meer te versturen dan in 2024,” zei Jonson.
De vraag over een mogelijke fysieke aanwezigheid van Zweedse of Europese troepen werd door journalist Francis Farrell aan Jonson gesteld. Hoewel Jonson voorzichtig bleef, luidde zijn antwoord: “Ik sluit die mogelijkheid niet uit.”
Jonson wees erop dat Zweden al fysiek aanwezig is in Kiev via het Defensie Materieel Werken, een organisatie die verantwoordelijk is voor militaire ondersteuning. Hij benadrukte dat een bredere samenwerking en fysieke aanwezigheid van westerse mogendheden in Oekraïne wellicht nodig kan zijn om het land te ondersteunen in onderhandelingen of bij militaire operaties. “Als Oekraïne gaat onderhandelen, en alleen Oekraïne kan daarover beslissen, is het belangrijk om jezelf te kunnen verdedigen tegen een sterke positie.”
Europese samenwerking en betrokkenheid
Jonson benadrukte verder dat niet alleen Zweden, maar ook andere Europese landen bereid lijken te zijn om hun betrokkenheid bij de oorlog te vergroten. Vooral Scandinavië, de Baltische staten en Frankrijk hebben volgens hem hun interesse getoond in een grotere militaire rol.
“Ik denk dat we allemaal meer moeten doen,” verklaarde hij, waarmee hij Europa opriep om een groter deel van de verantwoordelijkheid te dragen. Jonson erkende dat Rusland nog steeds terrein wint.
De minister benadrukte dat Europese landen niet alleen moeten bijdragen met materiële steun, maar mogelijk ook met fysieke aanwezigheid om Oekraïne in staat te stellen sterker uit onderhandelingen te komen.