Sinds enkele jaren maken veganistische eetzaken een flinke opmars in Amsterdam. Maar het tij lijkt sinds de coronapandemie alweer te keren. Steeds meer zaken moeten namelijk alweer hun deuren sluiten; andere staan op het punt van omvallen.
In lezersbrief in Het Parool maakt Karel den Blijde zich hier grote zorgen over. Hij wijdt de faillissementen onder meer aan de coronaperiode, hoge inflatie, hoge huurprijzen en personeelskosten.
Maar op sociale media klinken er andere geluiden. 'Zo veel argumenten opsommen behalve de belangrijkste: de marktwerking van vraag en aanbod,' schrijft GeenStijl-redacteur Bart Nijman. Ook Sander van Dam stelt er dan 'blijkbaar geen behoefte' aan veganistische zaken.
Vraag om subsidies
Het Amsterdamse JA21-raadslid Annabel Nanninga voelt de bui al hangen. Zij vreest dat er om subsidies gevraagd zal worden om de zaken levensvatbaar te houden. 'Gewoon communisme toepassen. Niet de vraag het aanbod laten bepalen, maar hardhandig de Enige Juiste Vraag afdwingen bij demense. Voor hun eigen bestwil, uiteraard,' verklaart ze.
Nanninga blijkt inderdaad een vooruitziende blik te hebben, want Den Blijde laat het er niet bij zitten. 'We weten allemaal dat we minder vlees moeten eten,' schrijft hij. 'Is het niet voor het milieu, dan is het wel dat we niet alle mensen in de toekomst kunnen voorzien van vlees.'
Den Blijde wijst naar Berlijn, waar vegan restaurants nu al 'met succes worden ondersteund door de lokale overheid'. Zoiets lijkt hem voor Amsterdam geen gek idee. Hij roept de gemeente Amsterdam op om 'het gezonde voedsel te redden' en een 'overlevinsplan' op te stellen met vega-zaken die op omvallen staan. Volgens Den Blijde heeft nu eenmaal 'iedereen recht op goede voeding en een leefbare planeet'.