De Eerste Kamer wordt via een indirect, getrapt systeem gekozen. Alle Statenleden in Nederland stemmen op een partij, maar de stem van Statenleden in sommige provincies wegen zwaarder dan stemmen uit andere provincies. Hierdoor ontstaat er vaak een spel, politieke partijen ruilen stemmen uit om zo een extra zeteltje te kunnen pakken in de Eerste Kamer.
Van der Plas vertelde bij Jinek dat BBB hier bewust niet aan mee heeft gedaan: "Vandaag werd ook gezegd ‘je hebt een zetel verloren, misschien wel twee’, maar we hebben er zestien gewonnen. We hadden nul zetels en nu hebben we er zestien. Dat is ook een heel mooi aantal en daarmee ben je de grootste. Ik hou niet zo van het politieke spel daarachter.”
De strategische winnaars van de politieke koehandel waren de coalitiepartijen. Zowel het CDA als de ChristenUnie pakten allebei een zetel meer dan in de prognose werd verwacht.
Volgens Van der Plas zit er geen logica achter het idee om op een andere partij te stemmen om elkaar zo te helpen: "Dan ga je een andere partij iets gunnen, zoals de coalitie nu twee zetels erbij heeft gehaald. Maar iedereen vergeet dat we binnenkort, over maximaal anderhalf jaar, verkiezingen hebben. Zijn dat dan nog wel coalitiezetels? Misschien geef je nu wel een zetel aan een partij die straks bij de oppositie zit."