"Ik vind het heel belangrijk dat we voor de zomer resultaten laten zien aan Nederland, aan gemeenten en de betrokken organisaties," zegt de VVD-leider over de aanhoudende discussie. Eén van de plannen van de regering om met de asielcrisis om te gaan is de spreidingswet. Met deze wet kunnen alle gemeenten gedwongen worden asielzoekers op te nemen.
Die wet moet na de zomer door de Tweede en Eerste Kamer nog worden aangenomen, maar een meerderheid voor de wet is in de Eerste Kamer niet gegarandeerd. Ook zeggen critici van de wet dat het de toestroom van asielzoekers niet zal stoppen. Verschillende voorstellen over hoe te kampen met dit probleem verdelen de coalitie.
Binnen het kabinet wordt overwogen om de juridische randen op te zoeken van wat mogelijk is onder de huidige wetgeving. Bijvoorbeeld door bepaalde vormen van misbruik bij gezinshereniging aan te pakken en het langdurig doorprocederen en tegenwerken van de uitzetting te bestrijden.
Het voorstel van de CDA om, net als in België en Duitsland, tijdelijke en permanente vluchtelingenstatussen te gaan invoeren is binnen het kabinet omstreden en hetzelfde geld voor een plan om vluchtelingen met een tijdelijke verblijfsvergunning niet langer automatisch na vijf jaar een permanente vergunning geven.