Derdelanders mogen nog maanden in Nederland blijven

Derdelanders, Afrikaanse asielzoekers die in Oekraïne verbleven tot de oorlog uitbrak, mogen nog maanden in Nederland blijven. Ze mogen in het land blijven tot de Raad van State een uitspraak heeft gedaan. Oorspronkelijk was de bedoeling dat ze maandag 4 september Nederland moesten verlaten.
De demissionaire regering komt met een stappenplan voor de 'derdelanders' die meegelift zijn uit de Oekraïne. Het voornemen is om ze voor het einde van september te laten vertrekken. Het gaat voornamelijk om Marokkanen, Jemenieten en Nigerianen die in Oekraïne verbleven tijdens de Russische invasie en mee zijn gegaan naar Nederland. Het kabinet verlengt de deadline voor derdelanders om vrijwillig te vertrekken en een financiële bonus te ontvangen. Wie niet vertrekt of asiel aanvraagt moet gedwongen de opvang uit volgens het plan. Echter is er nu roet in het eten gegooid van de plannen, doordat de Raad van State vrijdag oordeelde dat een derdelander voorlopig nog mag blijven.
Meeliften uit Oekraïne is vorige zomer al onmogelijk gemaakt. De situatie is echter ingewikkelder voor derdelanders die al in Nederland verblijven. Het betreft een groep van een paar duizend mensen uit Afrika en het Midden-Oosten. Gemeenten vragen duidelijkheid aan de regering. Demissionair staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Eric van der Burg (VVD), probeert nu helderheid te geven.
De regering biedt al langer geld aan voor derdelanders om vrijwillig te vertrekken. Dit heeft echter weinig effect. De derdelanders kregen een tijdelijke verblijfsgunning in Nederland - tot juni van dit jaar - en een vertrekpremie van 5.000 euro. Wat bleek? In de praktijk zijn slechts tien van hen daadwerkelijk vertrokken.
De deadline om vrijwillig te vertrekken is nu 16 september. Degenen die alsnog asiel aanvragen worden overgedragen aan het COA die ze op een aparte locatie zal onderbrengen.
Derdelanders die blijven zonder asiel aan te vragen worden mogelijk via rechterlijk bevel uit de opvanglocatie verwijderd. De gemeenten kunnen dan de politie inschakelen. De vraag is of dit juridisch ook zal lukken. Processen bij de rechter voor twaalf derdelanders lopen nog en de uitslag komt pas na de deadline. Vluchtelingenwerk verwacht daarom chaos.
Wachten op Raad van State
Het demissionaire kabinet moet nu echter wachten op de uitspraak van de Raad van State voordat men over kan gaan tot actie. De Raad van State zei echter al dat hun uitspraak van vrijdag niet direct voor alle derdelanders geldt, maar meer als richtinggevend moet worden gezien.
Een definitieve uitspraak van de Raad van State kan echter nog maanden op zich laten wachten.