Purmerend woest om plan voor 1.500 vluchtelingen: 'Het nieuwe Ter Apel'
Er ligt een plan op tafel om 1.500 vluchtelingen op te vangen in de gemeente Purmerend. Dit is voor een periode van tien tot vijftien jaar, op één grote locatie. Dit plan leidt tot grote woede van de inwoners. Dat is niet voor niets: de inwoners stemmen rechts, maar het college met een D66-burgemeester overweegt nu toch een massale asielopvang. Bij een inspreekavond laten de inwoners dan ook flink van zich horen.
Twee weken geleden lekte er een geheim document uit van de gemeente Purmerend om 1.500 Oekraïners op te vangen. Dit moet tien tot vijftien jaar lang gebeuren in containerwoningen op dezelfde locatie. Dit plan werd in het geheim bekokstoofd door de gemeente.
De onthulling leidde al meteen tot grote woede onder bewoners. "Als het allemaal doorgaat, betekent het dat Purmerend de op één na grootste opvanglocatie van Nederland binnen de grenzen krijgt", reageerde Simon Rutz woedend bij Rodi. "Hiermee schaadt de gemeente Purmerend het vertrouwen tussen burger en overheid op grote schaal."
Momenteel vangt Purmerend al 450 asielzoekers op uit landen als Syrië, Afghanistan en veilige landen. In april gingen twintig van hen nog in hongerstaking, uit onvrede over hun voorzieningen die zij 'inhumaan' vonden. Iemand baalde zelfs van zijn komst naar Nederland. Het was namelijk niet wat hij zich ervan had voorgesteld.
'Tweede Ter Apel'
Als er ook 1.500 Oekraïners bij komen, vreest Rutz dat zijn gemeente een tweede Ter Apel gaat worden. Weliswaar zijn Oekraïners natuurlijk geen asielzoekers of veiligelanders, maar hij vreest dat de aard van de opvang op termijn wel kan gaan veranderen.
"Zodra deze containerwoningen er eenmaal staan, is het nog maar een kleine stap om asielzoekers uit alle andere landen hierin te huisvesten en we weten op basis van eerdere ervaringen met Ter Apel wat er dan allemaal kan gebeuren", zegt hij tegenover Rodi.
Deze week vond er dan eindelijk een inspreekavond plaats over de komst van de mega-opvanglocatie. Powned is erbij om verslag te doen. Meteen blijkt dat de inwoners zich achtergesteld voelen. "Als we dit voor de ontheemden kunnen bouwen, waarom dan ook niet voor onze eigen burgers? Want waar ze nu het azc willen neerzetten is een potentiële bouwlocatie", vertelt een vrouw voor de camera.
Een andere inwoonster benadrukt dat Purmerend al vol is. "En nu gaan ze het nog voller willen maken. Ze blijven het maar volgooien en volgooien, maar er is geen ruimte meer", vertelt ze tegenover Powned.
'Door de strot gedrukt'
Een man vindt de houding van de gemeente ronduit asociaal. "We worden nergens bij betrokken. We krijgen het allemaal door onze strot heen gedrukt. Ik ben er nu wel even klaar mee", zegt hij voor de camera. Uit het publiek klinkt luid gejoel.
Ook het feit dat dit allemaal stiekem, achter de rug om van inwoners, is besloten, zorgt voor grote woede. Purmerend is een erg rechtse gemeente: bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen in 2021 werden VVD (23,1 procent van de stemmen) en PVV (15,6 procent) de grootste, gevolgd door D66, SP en Forum voor Democratie. De gemeente heeft echter een D66-burgemeester, genaamd Ellen van Selm.
De definitieve beslissing over de komst van de mega-opvang voor Oekraïners moet nog worden genomen. Vooralsnog is onduidelijk wanneer dit gaat gebeuren.