Sluit Omtzigt deur voor samenwerking met Timmermans? "Migratie onder controle krijgen is belangrijk voor ons"
Tweede Kamerlid en NSC-leider Pieter Omtzigt staat er met zijn partij in de peilingen goed voor. Er is een serieuze kans dat zijn partij de grootste van het land wordt. Maar gaat Omtzigt over rechts of over links regeren? Recent gaf hij al te kennen dat hij een kabinet met BBB, JA21 en de SGP wel ziet zitten. In een interview met de Telegraaf benadrukt Omtzigt dat grip op migratie krijgen voor hem enorm belangrijk is. Sluit hij hiermee de deur voor Timmermans?
Aan de Telegraaf maakt Omtzigt duidelijk wat voor zijn partij enkele kernpunten zijn. En als hij kijkt naar deze punten, dan moet Omtzigt erkennen dat samenwerking met links moeilijk gaat worden, toch wil hij voorlopig nog niet definitief Timmermans uitsluiten. "Als ik denk langs de lijnen die NSC wil bereiken, wordt dat op bepaalde zaken lastig. Op migratie, maar ook op stikstof en op bestaanszekerheid. De grote belastingverhogingen van PvdA/GL die ik in hun doorrekening zag staan bijvoorbeeld. En het minimumloon dat ze omhoog willen is hier helemaal niet zo laag vergeleken met ons omringende landen. Het levensonderhoud is hier wel duurder. Wij willen wat doen aan de kosten voor energie en wonen.”
Daarnaast benadrukt Omtzigt dat het indammen van de massa-immigratie voor NSC een belangrijk kernpunt is. "We hebben geen breekpunten. Maar het is wel heel belangrijk om migratie onder controle te krijgen. Op het moment dat dat niet gebeurt, is onze stellige overtuiging dat we moeite zullen hebben om onze publieke voorzieningen overeind te houden. Maar ik heb nu nog niet een voorkeurscoalitie zien ontstaan, de ene of de andere kant op."
Doet Timmermans te veel water bij de wijn?
Het is opnieuw onrustig binnen de gelederen van het nieuwe linkse verbond GroenLinks/PvdA: nadat de eerste GroenLinkser als opstapte omdat lijsttrekker Frans Timmermans te pro-Israëlische bewoordingen had gebruikt is nu opnieuw een GroenLinkser niet blij met de PvdA-mastodont. Timmermans liet bij een RTL-verkiezingsdebat weten niet heilig vast te willen houden aan 2030 als stikstofdeadline. Deze opmerking zet kwaad bloed bij GroenLinks-prominent Laura Bromet.
Zondagavond namen de koplopers in de peilingen - Pieter Omtzigt (NSC), Dilan Yeşilgöz (VVD) en Frans Timmermans (GL/PvdA) - het tegen elkaar op in het verkiezingsdebat van RTL. Daar deed Timmermans een opvallende uitspraak. Hij zei namelijk dat de stikstofdeadline wat hem betreft mag worden opgeschoven tot na 2030.
"Ik heb de afgelopen weken veel jonge boeren gesproken en die zitten helemaal vast. Zij willen ook de stikstofuitstoot verminderen. Ik doe ze hierbij een handreiking. We komen samen met voorstellen en wij houden niet vast aan 2030", zegt Timmermans tijdens het debat.
Hierop antwoordt Omtzigt opgelucht: "Dat is echt goed nieuws." Indien GL/PvdA in de regering wil, wordt NSC veel genoemd als een mogelijk coalitiepartner. In het verkiezingsprogramma van NSC staat dat de stikstofuitstoot voor 2035 'significant moet zijn teruggedrongen'.
Woede bij achterban
De uitspraak van Timmermans valt echter in verkeerde aarde bij een deel van de huidige Tweede Kamerfractie van GroenLinks/PvdA - die enkele weken geleden officieel zijn samengesmolten.
Tegen de Telegraaf laat GL-politica Laura Bromet weten dat de 2030-doelen nog steeds leidend zijn. "Het staat ook gewoon nog in ons verkiezingsprogramma." PvdA-wethouder Tjeerd Herrema (Almere) gaat zelfs een stap verder en roept Timmermans op het matje: "Compromissen sluit je niet voor maar na de verkiezingen."
Ook een andere GroenLinkers stelt dat Timmermans opnieuw geen beste beurt maakt. "Het is heel vreemd om dit nu los te laten. Je hebt niet voor niets een verkiezingsprogramma. Wederom niet fraai. En er zijn meer mensen binnen de partij die dat vinden."
GL-Kamerlid Bouchallikht stapt op uit onvrede over Israël-standpunt
Kauthar Bouchallikht kondigde medio oktober haar vertrek aan als Kamerlid bij GroenLinks. Ze is ontevreden over de manier waarop haar partij reageerde op de Gaza-oorlog. Volgens haar ontbrak het aan Palestijns perspectief. Nu trekt ze zich terug, hoewel de officiële kandidatenlijst al is ingeleverd.
Door de jaren heen toonde Bouchallikht zich een groot voorstander van de Palestijnse zaak. Dit sloot aan op het vroegere GL-standpunt. Maar nu haar partij fuseert met PvdA, wordt dit standpunt afgezwakt. Uit onvrede hierover besluit ze zich daarom nu om zich terug te trekken als Kamerlid.
"Deze 'oorlog' is niet plots begonnen, hij is al 75 jaar bezig. En die context heb ik consequent gemist in de uitingen van afgelopen week. Ook door mijn eigen partij', schrijft Bouchallikht op Instagram. 'Dit is niet meer de partij waar ik besloot Kamerlid voor te worden, dit is niet meer de partij waar ik Kamerlid voor wil zijn.'
Bouchallikht zit sinds 2021 namens GroenLinks in de Tweede Kamer. Voor haar aantreden kwam ze in opspraak omdat ze in 2014 een pro-Palestijnse demonstratie bleek te hebben bijgewoond waarbij Israël werd vergeleken met de nazi's. Hiervoor bood ze al in december 2020 haar excuses aan.