Statushouders weigeren woning en worden azc uitgezet
Twee statushouders moeten binnenkort verplicht vertrekken uit een asielzoekerscentrum in Amersfoort. De rechter bepaalde dat ze geen recht meer hebben op een verblijf in het azc omdat ze een sociale huurwoning in Eemnes hebben geweigerd. Hiermee wordt het COA in het gelijk gesteld.
Asielzoekers die een verblijfsstatus krijgen, moeten wachten in het asielzoekerscentrum totdat ze een sociale huurwoning krijgen toegewezen van het COA. Ook voor de twee statushouders uit Amersfoort was dit het geval. Maar toen dit duo onlangs een passende woning uit Eemnes weigerde, ontstonden er problemen.
De statushouders verloren hiermee namelijk hun recht op verblijf in het azc, meende COA. Daarom stapte het orgaan naar de rechter om een uitzettingsbevel uit te vaardigen. Hierin gaat de rechter nu mee, meldt De Gelderlander. "Het COA heeft er belang bij dat deze onrechtmatige situatie zo snel mogelijk wordt beëindigd, ook met het oog op de beperkte capaciteit van de asielzoekerscentra", staat er te lezen in het vonnis.
De twee statushouders hebben nu twee weken de tijd om het azc te verlaten. Ook moeten ze de proceskosten van 1.600 euro betalen. Het is vooralsnog onduidelijk waar ze heen moeten, of hoe ze de kosten gaan betalen. Ook is onduidelijk waarom ze de woning in Eemnes hebben geweigerd.
Tientallen statushouders weigeren woning
Het is niet de eerste keer dat nieuwkomers een aangewezen woning weigeren. In maart wilden tientallen statushouders niet worden overgeplaatst naar een flexwoning in Rijswijk, omdat ze bang waren hunen kans op een sociale huurwoning te verspelen.
Ook hadden ze andere verwachtingen van de woning, bleek bij gesprekken met de gemeente. "Tijdens de gesprekken heeft een aantal statushouders aangegeven dat hun beeld van de toekomstige woning anders is en dat zij daarom het huurcontract niet willen tekenen", aldus Omroep West.
Daarom besloten de statushouders een advocaat in de arm te nemen. Via een urgentieverklaring hoopten ze alsnog een sociale huurwoning te kunnen afdwingen. In totaal gaat het om 34 huishoudens.
Ook voerde het COA deze maand een rechtszaak tegen een Iraanse asielzoeker om dezelfde reden. De man weigerde een aangewezen woning omdat deze niet voldeed aan zijn eisen. Ondertussen oordeelde de rechter in mei dat een Afghaans asielgezin terecht een woning had afgewezen, en daarom gratis in een hotel mocht bijven wonen.