NSC-Kamerlid noemt stikstofmodellen 'wetenschappelijk heel slecht onderbouwd'
NSC-Kamerlid Rosanne Hertzberger heet grote kritiek op de stikstofmodellen die momentel worden gehanteerd. Volgens haar staan de modellen ver af van de realiteit en zijn ze 'wetenschappelijk heel slecht onderbouwd'. Daarom roept ze op tot een andere aanpak.
Sinds december zit Hertzberger, microbioloog van beroep, in de Tweede Kamer namens NSC. Naar eigen zeggen was het stikstofbeleid een belangrijke drijfveer voor haar om de politiek in te gaan.
"Ik denk dat stikstof echt een voorbeeld is van beleid waar modellen een hele verkeerde rol hebben gespeeld. In die modellen wordt berekend hoeveel stikstof een activiteit tot gevolg heeft voor de natuur", vertelt de NSC'er bij WNL Op Zondag. "Wij rekenen door tot in de millemol per hectare per jaar. Dat betekent dat heel kleine boeren bijvoorbeeld heel grote gevolgen daarvan hebben, ondanks het feit dat wij met die modellen die stikstofdepositie niet kunnen onderscheiden van nul. Dus het is wetenschappelijk heel slecht onderbouwd."
Hierdoor ontstaan er absurde situaties, benadrukt Herzberger. "Deze week blijkt ook weer een kleine veehouderij, met 40 koeien in de buurt van Zwolle, moet na 60 jaar stoppen, omdat die geen natuurvergunning kan krijgen", zegt ze. Wat haar betreft slaat de politiek een andere koers in op dit gebied.
Controverse om stikstofbeleid
Het draagvlak voor het stikstofbeleid lijkt in rap tempo af te brokkelen. In september verklaarde de Eerste Kamer nog het stikstoffonds controversieel. Hierdoor zal het pas behandeld kunnen worden zodra er een nieuw kabinet is. Twee maanden later werd de rekenkundige ondergrens voor de depositie bijna 150 keer hoger, namelijk 1 mol. Ook de Raad van State erkent dat Aerius 'geen betrouwbare uitspraken kan doen' buiten de maximale rekenafstand van 25 kilometer.
Desondanks wil minister Van der Wal flink het tempo erin houden. Wal. Daarom uitte ze vorige maand een opvallend dreigement. Volgens de minister moet ook het nieuwe kabinet stikstof blijven reduceren. Anders dreigt het gevaar dat "de rechter het overneemt", dus dat er juridische gevolgen zijn, beweerde ze. Ook komt er dit jaar weer 3 miljard euro vrij voor het stikstofbeleid.