Flinke loonstijging voor rijksambtenaren: 'Dit gaat de verkeerde kant op'
De 150.000 rijksambtenaren in Nederland gaan flink meer verdienen. Volgens de nieuwe cao ontvangen zij vanaf juli 8,5 procent meer salaris. Bovendien krijgen ze elke maand 50 euro extra bovenop hun huidige salaris. Dit is tot grote zorg van Europarlementariër Rob Roos: 'Het systeem stort vanzelf een keer in.'
Vorig jaar waren rijksambtenaren al de best verdienende ambtenaren, met een gemiddeld jaarsalaris van ruim 90.000 euro. Maar nu komt er nog meer geld bij. Om de inflatie te compenseren, ontvangen de ambtenaren drie eenmalige uitkeringen, die samen 2350 euro bruto bedragen. De eerste van deze uitkeringen wordt in mei uitbetaald.
De cao bevat ook nieuwe voordelen. Zo kunnen ambtenaren jaarlijks tot 2000 euro van hun studieschuld afbetalen met geld uit hun Individueel Keuzebudget. Ook wordt het mogelijk om een fiets te leasen via het werk. Daarnaast is het betaald zorgverlof uitgebreid van twee naar vier weken.
Deze cao loopt van 1 juli 2024 tot het einde van 2025. In totaal gaat het om een gemiddelde loonsverhoging van 9,7 procent over anderhalf jaar. Deze verhoging is vergelijkbaar met die in andere recente cao's, zoals bij de politie waar een loonsverhoging van 9,5 procent werd afgesproken.
Eind maart kwamen de vakbonden en het Rijk tot een akkoord over deze cao. De afgelopen weken hebben de leden van de vakbonden hun goedkeuring gegeven. Demissionair staatssecretaris Van Huffelen heeft het akkoord nu ook ondertekend. Volgens oud-Kamervoorzitter Khadija Arib hebben topambtenaren veel invloed in de Tweede Kamer, vertelde ze vorig jaar bij Zomergasten.
Europarlementariër Rob Roos vindt de loonstijging onbegrijpelijk. 'Man, man, dat je als bedrijf qua salaris moet concurreren met de overheid om je personeel binnen te houden', reageert hij via X. 'Overheden creëren geen welvaart. Ze consumeren het. Het zijn de mensen en private bedrijven die de welvaart creëren en daarvoor hebben zij juist de stimulans van belastingverlagingen nodig. Dit gaat helemaal de verkeerde kant op. Het systeem stort vanzelf een keer in.'