Meer vrouwelijke bouwvakkers: Amerikaanse staat tekent wettelijk bevel
De Amerikaanse staat Maine gaat inzetten op meer vrouwelijke bouwvakkers. Gouverneur Janet Mills heeft een decreet ondertekend om meer vrouwen aan te trekken, op te leiden en te behouden in de bouwsector. Maar online klinken er zorgen over de bouwkwaliteit van huizen. Men betwijfelt of dit een goede methode is om de meest geschikte bouwers op de juiste positie te krijgen.
Momenteel is slechts 15 procent van de bouwvakkers in Maine vrouw, net iets boven het nationale gemiddelde van 11 procent. Gouverneur Mills wil dit percentage verhogen. "Vrouwen zijn een cruciaal onderdeel van de beroepsbevolking van Maine en moeten in elke sector welkom zijn, ook in de bouw," zegt Mills. "Deze stap is essentieel om zowel de arbeidsmarkt te versterken als diversiteit te bevorderen."
NEW: Maine Governor Mills just signed an executive order to make the construction industry more inclusive for women.
— End Wokeness (@EndWokeness) May 7, 2024
Government grants will be distributed to companies to incentivize hiring female construction workers.
She believes the construction industry is dominated by… pic.twitter.com/1hiVzRQ8Md
Het initiatief van Mills richt zich op drie hoofdgebieden:
- Data Verzamelen: De afdelingen Transport en Arbeid gaan gegevens verzamelen over het aantal vrouwen in de bouw, zowel bij particuliere als publieke projecten.
- Ondersteuning en Opleiding: De staat zal samenwerken met bedrijven, uitzendbureaus en vakbonden om vrouwen toegang te geven tot trainingen, kinderopvang, zorgverzekeringen en vervoer.
- Subsidies en Stimulansen: De staat gaat op zoek naar subsidies om bedrijven aan te moedigen meer vrouwen in dienst te nemen.
Dit is bedoeld om de grote genderkloof in de bouwsector aan te pakken en een ernstig tekort aan arbeidskrachten te bestrijden. Het arbeidstekort heeft geleid tot vertragingen in zowel particuliere als openbare bouwprojecten.
De staat Maine heeft als doel om tegen 2029 75.000 mensen aan te trekken voor de arbeidsmarkt. Dit is nodig omdat het percentage onvervulde banen bijna verdubbeld is in vergelijking met twintig jaar geleden, meldt Maine Morningstar. Het decreet van gouverneur Mills gaat onmiddellijk in.
Kritische reacties
Het initiatief leidt ook tot bezorgde reacties. Zo spreekt Tesla-baas Elon Musk van een 'krankzinnig' decreet. Anderen vrezen dat de bouwkwaliteit zal gaan leiden onder deze nieuwe wet. Zo reageert Paul A. Szypula: 'Dus nu moeten we ons zorgen maken dat gebouwen in Maine uit elkaar vallen, omdat ze worden gebouwd door mensen op basis van hun identiteit in plaats van kwalificaties.'
Een reactie luidt: 'Mannen houden vrouwen niet buiten, vrouwen willen hun handen meestal niet vuil maken aan dit soort werk. Het geven van dergelijke prikkels houdt gekwalificeerde mannen buiten, terwijl ongekwalificeerde vrouwen worden gestimuleerd. Dit is waarom je dit weet: gekwalificeerde vrouwen doen dit werk al.'