Brussel dringt aan op opvang 9.000 Gazanen in EU-lidstaten
De Europese Unie heeft haar lidstaten opgeroepen om in totaal 9.000 ernstig zieke patiënten uit de Gazastrook op te vangen. Dit verzoek volgt op een oproep van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die aangeeft dat deze patiënten dringend behandeling nodig hebben die in Gaza niet beschikbaar is, meldt de Financial Times. Ondertussen blijkt uit onderzoek dat veel Palestijnen Hamas steunen.
Volgens de WHO zijn er onder de patiënten 109 ernstig zieke en gewonde kinderen zijn. De EU werkt aan een evacuatieplan om deze patiënten naar Europa te transporteren, waar de benodigde gezondheidszorg voorhanden is.
Recentelijk heeft Egypte de grensovergang bij Rafah gesloten. Hierdoor kunnen Gazanen, inclusief diegenen die dringend medische hulp nodig hebben, niet meer vertrekken. Na de overname van deze grensovergang door Israël, heeft Egypte aangekondigd niemand meer door te laten die probeert te vluchten voor de oorlog.
Volgens een brief van de WHO aan de EU is er een dringende behoefte aan gespecialiseerde medische behandeling die door de verwoesting van de gezondheidsinfrastructuur in Gaza niet meer beschikbaar is. Stella Kyriakides, EU-commissaris voor Gezondheid, en crisismanagementcommissaris Janez Lenarčič hebben laten weten dat het gaat om vrouwen en kinderen met ernstige verwondingen, en individuen met chronische ziektes die zonder onmiddellijke medische interventie een risico lopen te overlijden.
Ondertussen heeft Hamas een brede aanhang onder de Palestijnse bevolking. Volgens recent AWRAD-onderzoek staat maar liefst driekwart van de Palestijnen achter de Hamas-terreur van 7 oktober en steunt Hamas als partij. Daarnaast is 84,2 procent voorstander van de islamitische jihad.