Brengen lhbti-zebrapaden de verkeersveiligheid in gevaar?
Zuid-Holland wil geen verbod op nog meer regenboogzebrapaden, ondanks gegronde zorgen over de verkeersveiligheid. Hiervoor verwierp vorige week de Staten een gezamenlijke motie van FVD en SGP. Volgens linkse Statenleden maakten de motie-indieners zich schuldig aan 'homofobie'.
In Nederlandse gemeenten verschijnen steeds vaker een regenboogzebrapad op straat. In plaat van witte strepen heeft het zebrapad dan regenboogkleuren. Dit wordt vaak gezien als steunbetuiging aan de lhbti-gemeenschap.
Maar de Zuid-Hollandse FVD-fractie heeft de nodige bezwaren tegen zulke paden. De fractie heeft grote zorgen om de verkeersveiligheid, aangezien regenboogzebra volgens de regelgeving geen wettelijke zebrapaden staan. Volgens artikel 49.2 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens (RVV) inzake de voetgangersoversteekplaats moet een zebrapad namelijk bestaan uit witte strepen.
Bovendien blijken regenboogzebrapaden verwarrend te werken. "Ze zorgen voor verwarring bij zowel automobilisten als voetgangers die onterecht voorrang nemen met potentiële verkeersongevallen tot gevolg", vertelt FVD-Statenlid Robin Westdijk in de Zuid-Hollandse Staten.
Daarom dienden FVD en SGP vorige week een motie in om de regenboogzebrapaden te verbieden in Zuid-Holland. "Het college heeft de ambitie om een aantal verkeersongevallen terug te brengen naar nul", benadrukt Westdijk bij de indiening. Hij stelde voor om alle zebrapaden weer de klassieke vorm te geven, conform de wettelijke verplichting.
Maar de motie kreeg geen meerderheid. Volgens de SP-fractie lieten de motie-indieners zich leiden tot "homofobie". GroenLinks beweerde zelfs dat FVD en SGP "lhbti-mensen [willen] pesten". Tot slot VVD dacht dat Forum "de verkeersveiligheid misbruikt" voor een verbod op regenboogzebrapaden.
Regenboogzebrapaden zijn volgens regelgeving géén wettelijke zebrapaden. Dat maakt de kans op ongelukken vele malen groter. Robin Westdijk dient een motie in, maar het overgrote deel van de Staten wuift het probleem weg met opvallende en tevens onjuiste argumentatie. #FVD pic.twitter.com/icDtPRDlYp
— FVD Zuid-Holland (@FVDZuidHolland) May 21, 2024