Belgische politie pleegt inval bij FVD-Europarlementariër-medewerker: doorzoekt zijn kantoor
De Belgische autoriteiten hebben woensdag het kantoor van een medewerker van Europarlementariër Marcel de Graaff (FVD) doorzocht. Volgens Belgische media was de politie op zoek naar bewijs voor beïnvloeding door Rusland en het verspreiden van Russische propaganda.
Het Openbaar Ministerie en het Europees Parlement bevestigen dat een kantoor in het parlement in Brussel is doorzocht. Ingewijden meldden aan de Belgische krant De Standaard dat het om het kantoor van een medewerker van De Graaff gaat.
Ook de woning van de medewerker werd door agenten doorzocht. Daarnaast onderzoekt de Franse politie het kantoor in het parlementsgebouw in Straatsburg, waar het Europees Parlement een deel van het jaar zetelt.
De vermeende Russische propaganda zou zijn verspreid via de nieuwssite Voice of Europe. Eind maart onthulden de Tsjechische opsporingsdiensten dat Voice of Europe rechts-radicale politici betaalde om Russische propaganda te verspreiden. Het Belgische Openbaar Ministerie doet daar momenteel onderzoek naar. "De huiszoekingen kaderen in een dossier naar inmenging, passieve corruptie en lidmaatschap van een criminele organisatie, Via de ‘nieuwswebsite’ Voice of Europe zouden leden van het Europees Parlement benaderd en betaald zijn voor de promotie van Russische propaganda. Er zijn aanwijzingen dat de betrokken medewerker van het Europees Parlement hierin een aanzienlijke rol speelde", aldus een woordvoerder van het Belgische parket tegen Nieuwsblad.
Marcel de Graaff schrijft het volgende op X over het voorval: 'Vandaag vernam ik via de media dat de woning en kantoor van mijn medewerker dhr. Pradoura zijn doorzocht. Ik heb mijn medewerker gesproken en die bleek daar niet van op de hoogte. De autoriteiten hebben geen contact met mij noch met hem opgenomen. Voor mij komt dit alles als een volslagen verassing. Overigens heb ik geen enkele betrokkenheid bij wat voor een zogenaamde Russische desinformatie operatie dan ook. Ik heb een eigen politieke overtuiging en die verkondig ik. Dat is mijn taak als Europarlementariër. Daarnaast wijs ik erop dat Minister de Jonge in de Tweede Kamer heeft bevestigd dat er geen Nederlandse Europarlementariërs betrokkenen waren in de zogenaamde Russiagate. Voor zover ik kan beoordelen, lijkt deze actie van de autoriteiten vooral gericht te zijn tegen de AfD uit angst voor een goed verkiezingsresultaat.'