'Historische tijden': komt er een rechtse alliantie tegen Macron?

Achtergronden 12 juni 2024 5 minuten Marit Nubé
Macron Le Pen
ANP

Er breken spannende tijden aan voor de Franse politiek. Met de parlementaire spoedverkiezingen in aantocht kunnen de kaarten opnieuw geschud worden. Op rechts tekent zich de geboorte van een nieuw verbond af, gericht tegen zittend president Emmanuel Macron. Maar hiervoor moeten sommige politici wel over hun ego én principes heenstappen. Heeft dit kans van slagen, of blijft er toch versplintering op de rechterflank?

Er heerst grote onrust in de Franse politiek. Zondagavond besloot Macron vervroegd parlementsverkiezingen uit te schrijven vanwege zijn recente nederlaag in Brussel. Bij de Europees Parlementsverkiezingen werd zijn partij namelijk ruimschoots afgetroefd door de grote concurrent Rassemblement National (RN), onder leiding van Marine Le Pen. Daarom stelt Macron de Franse kiezer binnenkort voor een electorale keuze: hem of Le Pen?

De verkiezingen volgen al snel: 30 juni is de eerste ronde, en 7 juli de tweede. Mogelijk hoopt Macron te profiteren van de enorme onrust en verdeeldheid in Frankrijk, maar de vraag is of dit gaat lukken. Op allerlei flanken worden er namelijk allianties tegen hem gesmeed. Links komt al meteen met een coalitie met PS, LE en LFI; en alhoewel rechts aanvankelijk enige strubbelingen had, lijkt nu ook hier een mogelijke samenwerking te ontstaan.

In Frankrijk zijn er drie rechtse spelers:

  1. Rassemblement National (RN), onder leiding van Marine Le Pen. Deze nationalistisch-rechtse partij is veruit het grootst en pakte maar liefst 31,37 procent van de stemmen bij de EU-verkiezingen, met lijsttrekker Jordan Bardella.
  2. Les Républicains (LR), onder leiding van Éric Ciotti. Deze liberaal-conservatieve partij pakte 7,25 procent van de stemmen bij de EU-verkiezingen, met lijsttrekker François-Xavier Bellamy
  3. Reconquête! (R!), onder leiding van Éric Zemmour. Deze nationalistisch-conservatieve partij pakte 5,47 procent van de stemmen bij de EU-verkiezingen, met lijsttrekker Marion Maréchal.

Voor de EU-verkiezingen was er weinig verbroedering tussen deze drie partijen. Zowel Ciotti als Zemmour namen veel afstand van RN, maar wel om twee totaal verschillende redenen: Ciotti vond RN te radicaal, terwijl Zemmour de partij juist te verwaterd vond.

De houding van Ciotti werd breed gedeeld binnen zijn partij, maar Zemmour kwam al vóór de EU-verkiezingen in botsing met lijsttrekker Maréchal. Zij vond juist dat rechts constructief zou moeten samenwerken, gezien 'de ernst van de situatie in ons land'. Hiermee hoopte ze een breed, nationalistisch front te kunnen vormen tegen Macron en linkse partijen.

Verbroedering op rechts
Nu lijkt deze samenwerking er wellicht te komen, met de vervroegde parlementsverkiezingen in aantocht. Ciotti zet zijn aanvankelijke aversie opzij en steunt plotseling wél een strategische alliantie met RN om een sterker front te vormen tegen de links-progressieve partijen in Frankrijk. "We zeggen dezelfde dingen, dus laten we ophouden met het bedenken van een denkbeeldige oppositie", aldus Ciotti. "Dit is wat de overgrote meerderheid van de kiezers wil

Maar Ciotti's koerswijziging leidt ook tot verdeeldheid in zijn eigen partij. Dat is niet voor niets, want het zou de eerste keer zijn dat een traditioneel-rechtse partij als LR bereid is samen te werken met een populistisch-rechtse partij als RN. Daarom prijst Le Pen 'de dappere keuze en het verantwoordelijkheidsgevoel' van Ciotti om het rechtse cordon-sanitaire te willen overbruggen.

Ook Zemmour komt uit zijn loopgraven. "Ik het grondig oneens ben met het RN en LR, maar democratie betekent dat je deze meningsverschillen accepteert en allianties sluit. Je sluit geen bondgenootschap met klonen, maar met verschillende mensen", vertelde hij dinsdagavond bij CNews. "Ik zie mijn volk bezwijken als gevolg van krankzinnige immigratie, van een grote vervanging. Ik wil deze waanzinnige machine kunnen stoppen. Daarom ben ik bereid mijn trots op te bergen."

Rechtse alliantie
Een rechtse alliantie lijkt dus in aanbouw, onder de noemer Union Nationale. Het doel is om Macron te verslaan, maar hoe gaat dit verbond er precies uitzien, en wie maakt er de dienst uit? Maandag nam Maréchal alvast het voortouw door constructief in gesprek te gaan met Le Pen en Bardella over een nieuwe samenwerking. Na afloop sprak ze bij de media van een uniek moment.

"We hebben een historische kans voor de Fransen om een meerderheid te bouwen in deze parlementsverkiezingen", vertelde ze. "We zullen manieren vinden om de ideeën van Reconquête te integreren binnen het kader van de voorwaarden die zijn gesteld door het Rassemblement National. Uiteraard is het mijn vurige wens dat we een manier vinden om samen te komen en zo de ideeën van R! in RN op te nemen."

Gezien de EU-verkiezingsuitslag staat voor alle partijen vast dat RN een flinke stempel drukken op de alliantie. Dit erkent ook Maréchal in een tv-interview. "Of we het nu leuk vinden of niet: het Rassemblement National bepaalt het kader en de voorwaarden. Dit heb ik niet besloten, maar de Fransen. De Fransen hebben besloten om het Rassemblement National 31 procent van de stemmen te geven", vertelde ze bij CNews. "Dus het is aan hen om te bepalen hoe we erbij betrokken kunnen worden."

Beren op de weg?
Desondanks leidt de rechtse alliantie tot flinke spanningen. Allereerst is er oud zeer tussen Zemmour en Le Pen, omdat eerstgenoemde in het verleden vlijmscherpe kritiek heeft geleverd op RN. Daarom wezen Le Pen en Bardella maandag nog een samenwerking met de Reconquête-leider resoluut van de hand.

Ook een handreiking van Zemmour op dinsdag mocht niet baten voor RN. Hierdoor koos Maréchal eieren voor haar geld, en zocht ze woensdag op eigen houtje toenadering tot RN. Dit leidde ertoe dat Zemmour haar nog diezelfde avond uit de partij knikkerde. De kans is aanwezig dat nog meer R!-prominenten haar zullen volgen, zoals de twee vicevoorzitters in het Europees Parlement. Inmiddels ziet Zemmour af van zijn deelname aan de aanstaande verkiezingen, om de kans op een nieuwe RN-premier te vergroten.

Ook Ciotti heeft te maken met tegenwind. Met name binnen eigen gelederen krijgt hij het voor zijn kiezen. Een aantal LR-senatoren spreekt zich fel uit tegen een eventuele samenwerking met Rassemblement, en LR-vicepresident Florence Portelli dreigt zelfs dat Ciotti moet opstappen als hij volhardt in zijn plan. Ook president Macron ontraadt Ciotti om samen te werken met RN.

De kans van falen is aanwezig. Maar mocht de alliantie slagen, dan kan de Union Nationale rekenen op een flink draagvlak bij het Franse electoraat: ruim 40 procent, afgaande op de EU-verkiezingsuitslag. Dit zou in principe genoeg kunnen zijn om de twee grootste concurrenten - Macron en het linkse blok - te verslaan. Maar of dit echt zal gebeuren, wordt pas duidelijk over een paar weken.

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de NTR als publieke omroep blijft bestaan. Minister Eppo Bruins (NSC) wil het aantal omroepen terugbrengen en bezuinigen, maar zijn plannen roepen vooral veel vragen op. Blijf via NieuwRechts.nl op de hoogte van het laatste nieuws voor rechts en conservatief denkend Nederland! Start je gratis maand nu via https://nieuwrechts.nl/landing

Tweede Kamer wil NTR behouden: plannen minister Bruins te vaag

Beluister onze podcast

Boeren in de uitverkoop, criminele asielzoekers in onze opvangcentra – Nederland anno 2025
Of beluister op:

Meerartikelen

Zuid-Afrika
Nieuws

Zuid-Afrika voert strikte rassenquota in – ondernemers dreigen met rechtszaken

De Zuid-Afrikaanse overheid heeft nieuwe regels ingevoerd die bedrijven verplichten hun personeelsbestand aan te passen aan vooraf vastgestelde rassenquota. De maatregelen, die deze week zijn gepubliceerd door het ministerie van Arbeid en Werkgelegen

Anne Frank
Nieuws

Gezicht van Anne Frank verwijderd van muurschildering in Amersfoort

Een muurschildering van Anne Frank is deels vernield. Het gezicht van het bekende icoon uit de Tweede Wereldoorlog is zorgvuldig uitgewist. De exacte datum van de vernieling is onbekend, maar de ingreep lijkt doelbewust en niet impulsief, stelt RTV U

Susan Smith
Nieuws

Britse rechter zet streep door transgenders in vrouwengevangenis

Het Britse hooggerechtshof heeft uitgesproken dat alleen een biologische vrouw als vrouw geldt volgens de wet. Daarmee zet het hof een streep door het beleid waarin mensen zichzelf konden identificeren als vrouw, zonder dat zij biologisch vrouw zijn.

Zonnepanelen
Nieuws

Nederland levert zonnepanelen aan Oekraïense frontziekenhuizen

Nederland heeft 2.700 zonnepanelen geleverd aan 23 ziekenhuizen in Oekraïne. De eerste installaties zijn maandag geplaatst in het zuidelijke Mykolaiv. De komende maanden volgen 21 ziekenhuizen langs de frontlinie. Het project moet ervoor zorgen dat z

Musk
Nieuws

Moeder dertiende kind Musk: ‘Hij bood me 15 miljoen om te zwijgen’

De moeder van Elon Musks dertiende kind, influencer Ashley St. Clair, zegt dat Musk haar miljoenen bood om te zwijgen over de geboorte van hun zoon Romulus. In een interview met The Wall Street Journal vertelt zij: ‘Hij bood mij 15 miljoen dollar om

vrouwelijke soldaten
Nieuws

Oostenrijk overweegt dienstplicht voor vrouwen

In Oostenrijk wordt gesproken over het invoeren van een verplichte militaire dienst voor vrouwen. De oproep komt van Erich Cibulka, voorzitter van de Oostenrijkse Officierenvereniging. ‘We zouden heel innovatief kunnen nadenken en de dienstplicht nie

Tedros Adhanom Ghebreyesus
Nieuws

EU steunt WHO-verdrag dat wereldwijde pandemie-aanpak moet sturen

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft woensdag een voorlopig akkoord bereikt over een nieuw pandemieverdrag. Na ruim drie jaar onderhandelen zijn de lidstaten het eens geworden over de concepttekst. Het verdrag moet in mei worden goedgekeurd do

Zelensky
Nieuws

Oud-Franse generaal waarschuwt: ‘Oekraïne kan Kiev verliezen aan Rusland’

Volgens de gepensioneerde Franse generaal Dominique Delawarde dreigt Oekraïne zijn hoofdstad Kiev te verliezen als het militaire evenwicht blijft doorslaan naar Rusland. De oud-generaal stelt dat Rusland op dit moment elke dag sterker wordt. ‘Rusland

Leesmeeropinie
Leesmeerinterviews

Meerartikelen

Nanninga
Video

Nanninga klaar met 'ideologische staatspropaganda': 'Overheid komt steeds verder achter de voordeur'

JA21-senator Annabel Nanninga uitte in het programma Nieuws van de Dag stevige kritiek op de manier waarop de overheid burgers benadert met campagnes en voorlichting. Volgens haar is er een grens overschreden. “De overheid komt steeds verder achter d

Franse politie
Nieuws

Migrant berooft en mishandelt bejaarden: 'Wraak voor koloniale verleden Frankrijk'

In Parijs zijn twee bejaarde mensen, een broer van 84 en een zus van 82 jaar oud, op brute wijze aangevallen in hun eigen huis. De dader, een jonge man van naar schatting 25 jaar en ‘Afrikaans uiterlijk’, brak in tijdens de nacht van 6 op 7 april. Vo

Koeien
Nieuws

Boerenfamilie Grin moet volledige veestapel veilen: 'Ons levenswerk is weg'

In Biddinghuizen klinkt woensdag niet het vertrouwde geloei van koeien op de boerderij van de familie Grin, maar het geroezemoes van bezoekers en het geroffel van een veilingmeester. De 240 koeien van het melkveebedrijf gaan onder de hamer. Voor de f

Signal
Nieuws

‘Signalgate’ in Brussel: EU-ministers delen geheime info via chatgroep

Ministeriële selfies, geheime diplomatie en berichten die nooit naar buiten mochten komen. De EU zit met een nieuw transparantieschandaal: een Signal-groep vol buitenlandse topdiplomaten. In de besloten wereld van de Europese diplomatie is een zeldza

vliegtuig
Nieuws

Duitse regering vliegt nog snel Soedanese migranten in voor machtswisseling

Terwijl Duitsland zich opmaakt voor een nieuwe regering onder leiding van CDU-leider Friedrich Merz, blijft de zittende linkse coalitie nog snel migranten invliegen uit Soedan. De nieuwe regering heeft aangekondigd soortgelijke vluchten te schrappen

Zweedse rechtbank
Nieuws

Asielzoeker vrijgesproken van IS-misdaden en krijgt ruim 71.000 euro

Een Syrische asielzoeker die in Ronneby, Zweden woont, is vrijgesproken van oorlogsmisdaden, maar ontvangt nu wél een flinke schadevergoeding. Hij krijgt omgerekend ruim 71.000 euro uitbetaald van de Zweedse belastingbetaler. De man, die in de vijfti

Von der Leyen
Nieuws

Persvrijheid onder druk: Brussel frustreert toegang tot documenten

Tientallen journalisten uit heel Europa spreken zich uit tegen de gebrekkige openheid van de Europese Commissie. In een open brief, gericht aan vicevoorzitter Maroš Šefčovič, beschuldigen ze het dagelijks bestuur van de EU van het bewust tegenwerken

NPO Radio 1
Nieuws

Dramatische luistercijfers dwingen NPO Radio 1 tot koerswijziging

De vlag hangt er niet vrolijk bij in Hilversum. NPO Radio 1, jarenlang de belangrijkste nieuws- en actualiteitenzender van Nederland, verliest snel terrein. De luistercijfers zijn aan het kelderen, vooral in de middag en avond - met als dieptepunt am

Trump
Nieuws

Trump bevriest subsidies aan elektrische schoolbussen

De opmars van de elektrische schoolbus dreigt spaak te lopen in de Verenigde Staten. In het hele land, van Louisiana tot Californië, rijden inmiddels duizenden van zulke schoolbussen dankzij miljarden aan federale subsidies. Maar sinds president Dona

Trump Zelensky
Nieuws

Trump dwingt Oekraïne richting grondstoffenakkoord

Oekraïne staat op het punt een akkoord te ondertekenen met de Verenigde Staten over de exploitatie van natuurlijke hulpbronnen in Oekraïne. Het gaat om een deal die maandenlang onderwerp was van onderhandelingen en eerder tot een confrontatie leidde

Van der Plas
Nieuws

Man veroordeeld voor doodsbedreiging aan Van der Plas

Een 52-jarige man uit Egmond-Binnen is woensdag veroordeeld voor het bedreigen van Kamerleden, onder wie BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas en CDA-Kamerlid Eline Vedder. De man stuurde hen vorig jaar meerdere mails met dreigende teksten, waa

Lagarde
Nieuws

ECB verlaagt rente, maar blijft vaag over koers bij crisis

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft donderdag de rente met 25 basispunten verlaagd. Het besluit kwam unaniem tot stand, zo benadrukte voorzitter Christine Lagarde. De verlaging moet de eurozone helpen richting een inflatiedoel van 2 procent. Maar d