Amsterdamse commissie wil Kamervoorzitter Bosma weren bij Keti Koti
Een meerderheid van de stadsdeelcommissie Amsterdam-Zuidoost wil voorkomen dat Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma (PVV) aanwezig is bij de Nationale Herdenking Slavernijverleden. Dit blijkt uit een aangenomen motie van BIJ1 en Denk. Commissielid Dylan Bakker (BIJ1) benadrukte het belang van een sterk moreel standpunt tegen de "extreem rechtse wind uit Den Haag", door Bosma te weren van het evenement.
De reden voor de weerstand tegen Bosma's aanwezigheid ligt in zijn uitlatingen. Volgens BIJ1 en Denk haaks staan deze op de waarden van diversiteit en inclusie, essentieel voor de herdenking in de diverse gemeenschap van Amsterdam. Zes van de tien aanwezige commissieleden stemden deze week voor de motie, meldt AT5. Ook gaf D66-lid Claudia Esajas aan grote zorgen te hebben over de huidige staat van het land en "de normalisatie van zaken die nooit normaal mogen zijn".
Tegenstanders van de motie - waaronder leden van GroenLinks, VVD, Bewoners Amsterdam Zuidoost en een lid van de PvdA - wezen erop Bosma is verkozen door een meerderheid van de Tweede Kamer. Dit brengt volgens hen bepaalde verplichtingen met zich mee, zoals het kunnen bijwonen van de Nationale Herdenking Slavernijverleden.
Het dagelijks bestuur van het stadsdeel, onder leiding van voorzitter Tanja Jadnanansing (PvdA), heeft nog niet gereageerd. Jadnanansing gaf aan worstelen met de motie en te zoeken naar een standpunt dat recht doet aan alle inwoners van Zuidoost.
De motie zal nu naar de gemeenteraad gaan, waar eerder al discussie was over een soortgelijk voorstel van Denk. Destijds vond een meerderheid van de raadsleden dat ingrijpen te ver zou gaan. Burgemeester Halsema benadrukte het belang van het behouden van democratische rituelen en tradities die mensen verenigen, zonder deze politiek te maken.