Vervalste verkiezingen aangetoond in België
Bij de Belgische verkiezingen op 9 juni kregen minstens 2.171 kiezers de verkeerde elektronische stembiljetten. Dit blijkt uit een rapport van het College van deskundigen dat De Standaard kon inkijken. Experts waarschuwen dat dit mogelijk invloed heeft gehad op de uiteindelijke zetelverdeling.
Tijdens de verkiezingen mochten de meeste Belgen drie keer stemmen: voor het federale, het regionale en het Europese parlement. Minderjarigen en niet-Belgische Europeanen mochten echter alleen voor het Europees Parlement stemmen. Er zijn herhaaldelijk fouten gemaakt bij deze regelingen, wat eerder al incidenteel was vastgesteld.
Het College van deskundigen heeft nu zwart op wit vastgesteld dat deze fouten op grotere schaal zijn voorgekomen. In hun verslag staat dat het aantal uitgebrachte stemmen in veel stembureaus niet overeenkwam met het aantal kiezers per categorie. “Slechts in een minderheid van de bureaus werden geen fouten gevonden,” schrijven de experts.
De experts hebben alle kantons in Brussel en Duitstalig België gecontroleerd en een steekproef genomen in vijf kantons in Vlaanderen. In de onderzochte kantons kregen minstens 2.171 kiezers foutieve stembiljetten, waarvan het merendeel (bijna 1.700) in Brussel. Desondanks werd de verkiezing dinsdag door het Brussels Parlement geldig verklaard.
Het rapport van de commissie bevat een explosieve conclusie: “Het College moet besluiten dat het niet uit te sluiten is dat het probleem [...] een impact heeft gehad op de uiteindelijke zetelverdeling van één of meerdere verkiezingen.”
De Belgische verkiezingen vonden op 9 juni plaats, samen met de Europese verkozen. Op nationaal niveau kwam N-VA als winnaar uit de bus, op de voet gevolgd door Vlaams Belang. De komende weken zullen meer details en mogelijke verdere acties naar aanleiding van deze onregelmatigheden bekend worden gemaakt.